allergiaszezon

2020.04.08. 15:30

Még mindig a nyír pollenje okozhatja a gondot

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

Mint arról már hírt adtunk, az elkövetkező napokban a nyír pollenkoncentrációja a magas tartományban várható, helyenként a nagyon magas szintet is elérheti a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint. Ez azt jelenti, hogy aki ennek a növénynek a virágporára allergiás, annál a tünetek jelentkezhetnek, azaz az orr­nyálkahártya-duzzanat, orrdugulás, orr-, szem- és torokviszketés.

Gondot okoz ezekben a napokban az erős szél, amely nagyobb mennyiségben is szállíthatja a polleneket. Aki érzékeny, ne kint teregessen, mosson gyakran hajat, és inkább a kora reggeli és az esti órákban szellőztessen.

A nyír mellett más fák is virágzanak, így a kőris, a juhar, a nyár, a fűz, a gyertyán, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporának koncentrációja leginkább a közepes tartományban várható. Előfordulhat egy-egy szem még az éger, a mogyoró, továbbá a szil pollenjéből is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony marad.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában