almanach

2019.08.21. 11:30

Minden adott volt a szedresi falunapon a remek hangulathoz

Falunapot rendeztek nemrégiben Szedresben. Volt, aki azt állította, ez az év legjobb napja, és ha ez a kijelentés túlzásnak is tűnik, annyi bizonyos, hogy a rendezvényt minden évben sok szedresi várja.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

„Igaz, hogy a maga veje füldugóval fest? – Igen, hiszen csendéleteket készít!„ Az ehhez hasonló könnyed poénokat ontotta magából a szedresi falunap színpadán a két Magdi, azaz Dombi Józsefné és Varga Gyuláné. A nyugdíjas színjátszó csoport oszlopos tagjai meg is kapták megérdemelt vastapsukat. A Szedres Csillagai néven futó csokorban a szedresi fiatalok, illetve Kovács Fanni táncos produkciói, Dán Zsuzsa versei és a szedresi hit gyülekezete zenekar is nagy sikert aratott. Csakúgy, mint az ifjú csillagok, azaz a gyerekek, továbbá a profi fellépők, mint a sokak által kedvelt Poór Péter vagy a már délelőtt jó hangulatot teremtő utcazenekar, a Band of Street.

A szedresi falunap hagyományosan a habpartival indult, mondani sem kell, hogy milyen óriási sikert aratott a gyerekek körében. A főzőversenyt is hosszú évek óta megrendezik ilyenkor, a magukat megméretők között ennek köszönhetően sok volt a visszatérő szakács.

Egyikük Szüsz János, aki a településen dolgozott, és rokonsága révén is kötődik Szedreshez. Egyébként Úzdon él, eredeti szakmája húsfeldolgozó, és mondani sem kell, hogy annak idején a seregben is szakácsi teendőket látott el. Akkor úgy háromezer főre főzött. Tavaly nem tudott részt venni a falunapon, a megelőző évben azonban a Sarki kocsma elnevezésű csapattal az első helyen végeztek. Most babgulyást készítettek Szüsz úr vezényletével, amelybe füstölt csülök, sertésköröm, sőt, vaddisznóhús is került. A tevékeny férfi főztjét családtagjai, közöttük unokái is mindig díjazzák.

A legfiatalabbak pedig úgy általában értékelték a falunap nyújtotta lehetőségeket. A tízéves Vittay Kamilla úgy fogalmazott: ez az év legjobb napja. Lelkesedését testvéreivel, a hétesztendős Olíviával és Szilárddal ekképpen indokolta: az iskolaudvaron szabadon lehet szaladgálni, van játszótér és légvár, ízletes áfonyás jégkása és pattogatott kukorica, az ebédről és a délelőtti habpartiról már nem is szólva, mert ez utóbbi egészen bizonyosan a legjobb dolog az egész napban.

Az ebéd csirkemell és krumpli volt paradicsomsalátával. Balogh Ferenc, az ételekért felelős csapat tagja elmondta, ő a pácolásban vett részt, és nemcsak csirkét, de pulykát, tarját és malachúst is sütöttek tárcsán. Mindeközben bemutatott egykori tanárának, a szedresi iskola korábbi igazgatójának Beszterczán Péternek, aki negyvenkét évet tanított az intézményben. Mivel kézilabdaedzőként szintén működött, a hétvégéket is gyerekek között töltötte. Azt mondja, csibészség van, rossz gyerek nincs, felesleges dühöngeni, ő például fütyörészve járt be az óráira. Faddról származik, apjától jó kedélyét, édesany­jától a tűrőképességet örökölte. Úgy érzi, mindig is megbecsülték Szedresben, ahova 1962-ben került, és amely község a megragadott pályázati lehetőségeknek is köszönhetően egyre élhetőbb.

Gyarapodott a község

Kovács János polgármester köszöntőjében elmondta, kilencedszer rendezik meg a falunapot. Az összejövetel lényege, hogy a dolgos szedresiek szórakozzanak, és jól érezzék magukat. Ahogy fogalmazott: tehetik ezt, hiszen a szedresi emberek megérették az ünnep fontosságát, és közös munkájuk eredményeként ebben az évben is gyarapodott a település. A szórakozáshoz minden feltétel adott volt. Az önkormányzat a hagyományoknak megfelelően ebédre vendégül látta a szedresieket, a helyi fellépők mellett pedig a Dred Doris együttest, Poór Pétert, a Sramlikingset, a Maya Triót és a CAIRO együttest is meghívták az eseményre. A nap bállal, tűzijátékkal zárult.

A falu legidősebb és legfiatalabb lakója

Kovács János a tradícióknak megfelelően köszöntötte Szedres legidősebb és legfiatalabb lakóját. Nagy Istvánné 1919. augusztus 10-én született, azaz a falunap előtt egy héttel ünnepelte századik születésnapját. E jeles alkalomból a polgármester Horváth Istvánnal, a térség országgyűlési képviselőjével és Varga Ferenccel, a nyugdíjas érdekszövetség elnökével együtt kereste fel a napokban Teri nénit és lányát. A falu legifjabb lakója pedig Pataki Dominik Adrián, aki ebben az évben augusztus 9-én született. Kovács János azt kívánta neki a falunapon, hogy erőben, egészségben nőjön fel, legyen boldog, sikeres élete Szedresben.

Teri nénit Horváth István, Kovács János, Varga Ferenc és a lánya is köszöntötte Fotó: Beküldött kép

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában