fejlesztés

2019.01.24. 19:58

Minőségi környezetben gyarapítható a tudás

A váraljai közösségi ház tavaly bezárt tanodája hivatalosan is könyvtárként működik. A helyiségek felújítva fogadják az olvasókat, akik élhetnek az oktató terem, a számítógépes szoba és az olvasó sarok kínálatával is.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A mintegy 200 ezer forintba kerülő munka önkormányzati ráfordítással valósult meg, így nyolcvan négyzetméter hasznos teret vehetnek birtokukba a tudásra szomjazó látogatók. A csütörtök délutáni, ünnepélyes átadáson Sziebert Éva polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Bevezetésként megemlékezett a Magyar Kultúra Napjáról, majd ebbe az összefüggésbe ágyazva a könyvtár fontosságát hangsúlyozta.

– Közösségi házunk nagy szerepet játszik a falu életében, hisz minden itt fut össze – mondta a polgármester. – Ha valakinek valamilyen ügyes-bajos dolga akad, segítséget kaphat. De a településen működő civil szervezetek is itt találnak otthonra. Az épületben DJP pont működik, lehetővé téve ezzel, hogy mindenki hozzáférhessen az internethez. A régi könyvtár helyiségét a programok sokfélesége miatt kinőttük, így a tanoda megszűnésekor felszabaduló helyiségekből kialakítottunk egy sokfunkciós könyvtárat.

Liebhauser János, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa vezetett intézmény alapvetőnek tartja a kor követelményeihez igazodó feltételek megteremtését a kistelepülések könyvtáraiban is. Váralja ebből a szempontból abba a kedvező folyamatba illik bele, melynek szerves része a gyümölcsöző együttműködés. A megyei könyvtár ugyanis a kezdetektől fogva ötletekkel, munkával és eszközökkel nyújtott segítséget. Az igazgató a minőségi környezetet nyugtázva biztosra vette, hogy Váralján immár a könyvtári rendszer egészébe léphet be minden érdeklődő. Ezt az esélyegyenlőséget teremtő szerepet az anyaintézmény is igyekszik saját eszközeivel erősíteni.

A közönség az átadáskor verses, zenés, énekes műsort is meghallgathatott, Hoffmann Jánosné, Kovács Gábor és a helyi daloskör jóvoltából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában