felújítások

2018.09.06. 11:30

Nem csak nyáron, a tanév során is fejlesztenek

Néhány helyen még zajlanak a felújítások, korszerűsítések a Szekszárdi Tankerületi Központhoz tartozó iskolákban, de a legtöbb intézményben a nyár folyamán elvégezték a tervezett munkákat. Ezekről Gerzsei Péter igazgató beszélt.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Az épületek állagmegóvására, a szükséges felújítások elvégzésére nemcsak a tanítási szünetekben, hanem a tanév során is kellő gondot fordítunk, de a megfelelő oktatási környezet biztosítását szolgáló munkák főként a nyári időszakban zajlanak – mondta Gerzsei Péter, a Szekszárdi Tankerületi Központ igazgatója. Hozzátette, a felújításokhoz szükséges pénzt többféle forrásból tudták biztosítani.

A Klebelsberg Központ belső infrastruktúra fejlesztési keretéből elnyert közel tizenhétmillió forintnak köszönhetően újul meg a Dunaföldvári Általános Iskola, Gimnázium és AMI több épülete, ahol például fűtés-korszerűsítésre, tetőfelújításra, több tanterem padozatának felújítására, valamint festés-mázolásra kerül sor.

Az önkormányzatok is kiveszik a részüket az épületek felújításából. Tolnán a város által benyújtott, az intézmények energetikai korszerűsítését célzó sikeres pályázat segítségével valósul meg az iskolaépületek hőszigetelése, nyílás-záróinak cseréje és a napelemes rendszerek felszerelése. Hasonló pályázati keretből, de kisebb mértékű épületenergetikai fejlesztés zajlott a dunaföldvári iskolában is.

Szélesebb összefogás eredményeként újulnak meg a szeptemberi iskolakezdésre a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola és a Szekszárdi Baka István Általános Iskola mosdói. Az elavult vizesblokkok cseréjéhez a szekszárdi önkormányzat 30 millió forintot, a tankerületi központ pedig 22 millió forintot biztosít, illetve az iskolák szülői közösségei is anyagi hozzájárulással segítik a beruházást.

Európai uniós forrásból valósul meg a tankerületi központ által fenntartott kilenc köznevelési intézmény – a Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola, a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI, valamint a bogyiszlói, a decsi, a faddi, a kölesdi, az őcsényi, a szedresi és a várdombi általános iskola – tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése, amelyekre összesen hétszáztizenötmillió forint támogatást nyert el a központ. A pályázat révén tantermek, vizesblokkok, sportolásra alkalmas helyiségek és udvarrészek felújítását, épületek akadálymentesítését tudják elvégezni. A fejlesztések az intézményekben már elkezdődtek, befejezésük az év végére várható.

A nyár folyamán a tankerületi központ saját költségvetéséből minden intézményben elvégezte a vizesblokkok tisztasági meszelését, továbbá iskolaépületek tantermeit, folyosóit és irodahelyiségeket festettek ki. A munkák egy részét saját karbantartóik végezték el, a nyersanyagra három és félmillió forintot költöttek, a külső vállalkozók pedig tizenötmillió forint értékben festettek és mázoltak intézményi tereket. Karbantartási munkák is zajlanak az iskolákban, amelyek közül a legjelentősebb a tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola Bartók Béla utcai épületének három és félmillió forint értékű kazáncseréje, de további kisebb javításokra is sor került.

– A Szekszárdi Tankerületi Központ az elvégzett karbantartási, felújítási munkákkal idén is biztosítja a fenntartásában működő köznevelési intézményekben a biztonságos tanévkezdést – hangsúlyozta Gerzsei Péter. A központ által fenntartott köznevelési intézmények hetvenöt feladatellátási helyen működnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában