szakmai fórumsorozat

2020.03.05. 15:30

Nyugdíjasként is megéri dolgozni

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. nyugdíjas foglalkoztatás témájában szervezett közös országjárást, melynek egyik helyszíne Szekszárd volt.

A szakmai fórumsorozat tapasztalatai szerint a nyugdíjasok jelentős hányada igényli a foglalkoztatást, ám rugalmas keretek között. Erre a piaci szereplők egyre inkább nyitottak. Az világosan kiderült, hogy folyamatos, több órás, nehezebben elvégezhető, monoton feladatokat a korosztály már nem szívesen vállal. A nyugdíjasok a számukra védettséget biztosító és közösséget is jelentő keretek között történő foglalkoztatást preferálják. Figyelemmel erre, az idevonatkozó jogalkotási folyamatot folytatni kell, és mint a gyakorlat által már jól fogadott és elfogadott lehetőséget, a szabályozást a rugalmas foglalkoztatás irányába kell továbbfejleszteni, elsődlegesen a szövetkezeti formára alapozva.

Azt a jogszabályi lehetőséget tehát, amely megteremtette a közérdekű nyugdíjas szövetkezeti formát, nagyon jónak ítélik mind a vállalkozók, mind a nyugdíjasok. Az Országgyűlés 2017 júniusában fogadta el a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozását lehetővé tevő jogszabályt. Ennek köszönhetően mára országszerte minden megyében létrejöttek e közösségek, amelyek kedvezményes foglalkoztatási lehetőséget biztosítanak a dolgozni akaró és tudó nyugdíjasoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában