természet

2019.03.25. 15:20

Odúk kihelyezésével segíthet a madaraknak

Ahol a faállomány nagyobb területen fiatal, vékony törzsű, az nem alkalmas odúkészítésre.

Hanol Erzsébet

Fotó: DDNP

Az odúlakó madarak védelme érdekében mesterséges odúkat helyeztek ki február végén a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) Igazgatóság természetvédelmi őrei a Sötétvölgyi Természetvédelmi Területen, a tanösvény mentén. Miként azt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevelében írják, hogy azokon a területeken, ahol a faállomány nagyobb területen fiatal, és ezáltal vékony törzsű, nem alkalmas odúkészítésre a harkályok és odúban költő énekes madarak számára. Ezért nagyon fontos mesterséges odúkat kihelyezni a tél végén, ezzel is megkönnyíthetjük a madarak költését.

Madárodúkat bárki készíthet viszonylag könnyen. Többféle odútípus létezik. Az egyik az „A” típusú odú, mely főleg a kistermetű cinege fajok, kék-, barát-, fenyvescinege számára biztosít költőhelyet.

Berepülő nyílása 26-27 milliméter átmérőjű és az odú aljától legalább 18 centiméterre legyen. Belső alapterülete legalább 10-szer 10 centiméter. Célszerű 2–6 méter magasan függesztve kihelyezni.

A „B” típusú madár­odú a 32 milliméteres röpnyílással elsősorban széncinege, csuszka és örvös légykapó számára, 46 milliméteres röpnyílással nyaktekercs és seregély számára alkalmas. Gyakran kisebb testű fajok, mint a kék cinege és a barátcinege is elfoglalják. Berepülő nyílása az odú aljától legalább 20 centiméterre legyen. Belső alapterülete legalább 12,5-szer 12,5 centiméter. Kihelyezése 2–8 méter magasan függesztve vagy akár fatörzs­höz rögzítve is megoldható.

A fészekodúban felhalmozódó fészekanyagban az élősködők bábjai hosszú ideig életképesek maradhatnak, emiatt célszerű minden ősszel az odvakból a felgyűlt fészekanyagot eltávolítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában