önkormányzati választás

2019.10.14. 13:16

Őket választotta a megye a következő öt évre

Folytatjuk a hírek közlését a vasárnap lezajlott önkormányzati választással kapcsolatban. Értékelések, érdekességek, no és persze eredmények, még mindig.

Munkatársainktól

Fotó: Makovics Kornél

21:31 – Új polgármester lép hivatalba Gyönkön

Mint arról korábban beszámoltunk, a szavazatok többségét Szaka Gyula szerezte meg Gyönkön. Fontos céljának tartja az elvándorlás megelőzését, a fiatalok helyben tartását. Azt szeretné, hogy Gyönk egy szép, élhető város legyen. Katz Gyula, a város leköszönő polgármestere gratulált ellenfelének, holnap pedig bemegy az önkormányzathoz, hogy megbeszéljék a hivatalos átadás-átvétel részleteit, és az élet megy tovább.

– Az eredmény meglepett, de természetesen elfogadom. Azt gondolom, hogy akik szavazni mentek, azért tették, hogy kifejezzék a véleményüket – mondta Katz Gyula, hozzátéve, hogy összesen tizenhárom évet töltött a település élén, és a jövőben szakmái valamelyikében szeretne elhelyezkedni. Az alapszakmája műszerész, amellett vízgazdálkodó technikus, valamint környezet- és hidrotechnológus.

21:00 – Horváth István fideszes országgyűlési képviselő értékelése a vasárnapi választásról

– A választókerületemhez tartozó tizenhét település közül tizenötben a Fidesz-KDNP színeiben induló, vagy általunk támogatott polgármester nyerte a választást, amit jelentős eredménynek tartok – emelte ki Horváth István. Az 1. számú választókerület fideszes elnöke hozzátette, kimondottan örül, hogy Ács Rezső megvédte mandátumát a megyeszékhelyen, ugyanakkor több egyéni sikerre számított a szekszárdi választókörzetekben. Külön öröm számára, hogy a sárközi nagyközségben, Decsen Heberling Tibort választották meg polgármesternek.

Horváth István Fotó: Mártonfai Dénes

20:30 – Dr. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán gratulált Bomba Gábornak és csapatának

Mint írta, „az ellenzék Szekszárdon is sikert ért el, hiszen többségbe került a városházán. Azonban a polgármester minimális különbséggel, 300 szavazattal egyelőre maradt.”

18:30 – Elkészült a megyei községek polgármestereinek listája

Tolna megye 109 településén tartottak helyi önkormányzati választásokat a hétvégén. A megye tizenegy városával kiemelten foglalkoztunk tegnapi hírfolyamunkban, most pedig közzétesszük a listát a megyei községek győzteseiről. A lista 98 települést tartalmaz, ebből 39 helyen avattak új polgármestert, szavazategyenlőség mindössze egy faluban, Gyulajon alakult ki, itt időközi választás kiírására lesz szükség.

18:20 – Ahogy az lenni szokott, ezúttal is jó pár érdekességgel szolgáltak az önkormányzati választások, összeszedtünk belőlük egy csokorral

Alsónánán Kollár László személyében olyan polgármester tér vissza, aki 1990-1994 között ugyanezt a tisztet viselte a településen. Rajta kívül Krachun Szilárd kapott hasonlóképpen polgármesteri megbízatást 1990-ben, esetében külön érdekesség, hogy már 1978-ban tanácsi kirendeltségvezető, később, a 80-as évek végén községi elöljáró volt Bátaapátiban. Testvére, Krachun Elemér a közeli Mőcsény polgármestere. A bikácsi Varga János ugyancsak az 1990-es polgármesterek táborába tartozik. Később egyetlen ciklust kihagyott, majd ismét visszatért polgármesterként, így egyfajta rekordot mondhat magáénak.

A kihagyás nélkül polgármesteri tisztet viselők közül a rekorderek: Barkóczi József (Fürged), Brunner Dezső (Várong), Tóth István (Bogyiszló) és Peszt Attila (Udvari), akik 1994 óta mindig nyertek, most is.

Kalaznó polgármestere, Frei-Kovács Mónika 2009 és 2014 között kamionsofőrként egy negyven tonnás gépszörnyet vezetett Európa országútjain. A közelmúltban – férjével együtt – lakóautóval járta be Új-Zéland északi szigetét.

Meglepetések: Iregszemcsén Tóth Szabolcs (független) nyert Süvegjártó Csabával (Fidesz-KDNP) szemben, Grábócon Takács László helyett Vincze Kálmán lett a polgármester, előbbi ugyanakkor tagja lett a megyei közgyűlésnek.

Rivális nélkül induló jelöltek: Nagy Aranka (Keszőhidegkút), Schellné Simcsik Orsolya (Kakasd), Brunner Dezső (Várong), Peszt Attila (Udvari), Tóth István (Bogyiszló), Vaszari István (Kajdacs).

Újiregen négyen is indultak a polgármesteri tisztségért, a nyertes Pethes József egymaga több szavazatot kapott, mint az utána következő három együttvéve (100-92). Murgán a polgármesteri tisztért induló Felkl Márton 28, Ignáczné Orsós Margit 26 szavazatot kapott. Medinán Vén Attila 202 szavazattal nyert, riválisa, Oláh Tibor József 199 voksot kapott. Kalaznón Frei-Kovács Mónika ugyancsak három szavazattal előzte meg Máté Ambrust (33-30). Aparhanton Dávid Tímea öt szavazattal előzte meg Palkó Rolandot, aki hat szavazattal kapott többet a harmadik Csóka Attilához képest (194-189-183).

17:38: A megyei kampányt a helyi ügyek befolyásolták a politológus szerint

A Borkai-ügynek érezhető hatása volt országos szinten, a budapesti és több nagyvárosban tapasztalt meglepetésszerű ellenzéki győzelem többek között ennek tudható be – értékelte a választást Deák Dániel politológus. A botrány ugyanakkor nem mindenhol éreztette a hatását, több kerületben, illetve vidéki településen az tapasztalható, hogy a sikeres városvezetői múlt, illetve a kedvező helyi viszonyok felülírták a botrány hatását. Ez mondható el Tolna megyére is, ahol a megyei közgyűlésben kétharmados többsége lett a Fidesz–KDNP-nek, ráadásul a meghatározó településeken is a kormánypártok adhatnak polgármestereket.

A Tolna megyei kampányt érezhetően a helyi ügyek befolyásolták leginkább, a fideszes dombóvári győzelem például nagy meglepetésnek számít. Ez köszönhető annak, hogy a megye kiemelt szerepet élvez a kormányzati fejlesztések során, továbbá annak, hogy ezt a területet egyre inkább polgárosult, hagyományos, nemzeti érzelmű választópolgárok lakják.

Szekszárdon ugyan a fideszes jelölt győzött a polgármester-választáson, azonban ellenzéki közgyűléssel kell együttműködnie. Ez nem lehetetlen, Tarlós István például óbudai polgármesterként több mint egy évtizedig így dolgozott és sikeresen tudta vezetni a kerületét. Kompromisszumkészséggel, illetve a város iránti elkötelezettséggel együtt lehet működni, ehhez azonban az is kell, hogy az ellenzéki képviselők ne akarjanak politikai tőkét kovácsolni a polgármesterrel történő hadakozásból.

A mostani eredmények mindenképpen komoly értékelésre szorulnak, és a kormánypártok részéről is le kell vonni a megfelelő következtetéseket annak érdekében, hogy felkészülten fussanak neki a 2022-es ország­gyűlési választásnak. Hasonló folyamatok zajlottak le Lengyelországban, ahol a korábbi helyhatósági választáson komoly vereségeket szenvedett el az országot vezető jobboldali párt, azonban az október 13-i parlamenti választáson már nagyobb arányban tudott győzni, mint 2015-ben – zárta összegzését Deák Dániel.

16:10 – Süli János értékelte a választást

- A legfontosabb, hogy nagyobb volt az aktivitás a választópolgárok részéről, mint öt évvel ezelőtt, sokan elmentek vasárnap szavazni. Köszönjük mindenkinek a részvételt, külön köszönet azoknak, akik a kormánypárti képviselőkre adták a voksukat – kezdte értékelését Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős miniszter. Paks és Tamási térségének országgyűlési képviselője hozzátette, örömmel tölti el, hogy Paks megmaradt jobboldali városnak, ami garantálja, hogy a Paks II. beruházás során folyamatosan tudjanak haladni, együtt dolgozni. Örömére szolgál az is, hogy Tamásiban szintén győzelmet arattak a kormánypárti jelöltek, akik ugyancsak többségben vannak a képviselő-testületben is.

Süli János Fotó: MW

15:40 – Potápi Árpád János köszönetet mondott a választópolgárok támogatásáért

– Történelmi jelentőségű sikert arattunk vasárnap Dombóváron! Köszönöm, hogy sokan éltek állampolgári jogukkal és részt vettek a szavazáson, azt pedig külön köszönöm, hogy Pintér Szilárdot és a Fidesz-KDNP képviselőit támogatták, elsöprő többséggel — nyilatkozta Potápi Árpád János. A Tolna megyei 2. sz. választókerület elnöke kiemelte, hogy a kormánypárt jelöltjei, illetve a Fidesz-KDNP támogatásával indulók a VK-hoz tartozó másik két városban: Bonyhádon és Nagymányokon is magas felhatalmazást kaptak a választóktól. Előbbi településen Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony győzött magabiztosan, Nagymányokon pedig Karl Béla, és a képviselő-testületek összetétele is lehetővé teszi annak a munkának a folytatását, amely az eddigi fejlődést is eredményezte. Nem csak ezeken a városokban, hanem a választókerülethez tartozó valamennyi községben, amelyek régi-új vezetőinek ugyancsak jó és eredményes munkát kívánt Potápi Árpád János.

14:00 – Ács Rezső elkötelezett a fejlődés mellett

Az újraválasztott szekszárdi polgármester tegnap este már megosztotta honlapunkkal értékelését. Hétfőn délelőtt ezt kiegészítette azzal, hogy elkötelezett a fejlődés mellett. A következő hetekben egyeztetések zajlanak majd, a folyamatban lévő ügyeket ugyanis a régi-új városvezető szerint tovább kell vinni, a településnek működnie kell.

13:12 – Nem érkezett jogorvoslati kérelem

Abban az esetben, ha valaki jogorvoslattal szeretne élni a választás eredményével kapcsolatban, három napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be a területi választási bizottsághoz – tájékoztatott dr. Gábor Ferenc, a Tolna Megyei Területi Választási Iroda vezetője, megyei főjegyző. Elmondta, hogy a fellebbezést a beérkezéstől számított három napon belül bírálják el, ha azonban felmerül, hogy újbóli szavazatszámlálásra van szükség, ez hat napra hosszabbodik.

A választás napján felmerült esetleges jogsértésekkel – például szavazatvásárlás, kampánycsend-sértés – kapcsolatban kifogást lehet benyújtani a helyi választási bizottsághoz. Ebben az esetben a vélelmezett jogsértés elkövetésétől számítva három nap áll rendelkezésre, a beérkezéstől számítva pedig ugyancsak három nap van az elbírálásra – tette hozzá dr. Gábor Ferenc.

Egyelőre sem fellebbezést, sem kifogást nem nyújtottak be.

Korábbi választási híreinket ITT találja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában