gyermekvédelem

2020.03.21. 16:00

Olykor maga a szülő kéri, hogy otthonba kerüljön a gyermek

A gyermekeknek a családokban van a helyük, de előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor vagy a hatóság rendelkezik úgy, vagy maga a szülő kéri, hogy gyermekotthonba kerüljön a gyermek. Tolna megyében a gyermekvédelmi szakszolgálat égisze alatt működő gyermekotthonokban és lakásotthonokban helyezik el a rászoruló gyermekeket.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

A Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat égisze alatt két gyermekotthon és 11 lakásotthon működik. A gyermekotthonokban magasabb létszámban élnek a gyermekek a gyermekvédelmi törvény előírásai alapján, mint a lakásotthonokban, tájékoztatta lapunkat Berlingerné Sashegyi Katalin intézményvezető.

A gyermekotthoni csoportokban 8–12 gyermek él, a lakásotthonokban, önálló családi házakban szintén 8–12 gyermek lakhat.

Berlingerné Sashegyi Katalin. Fotó: Mártonfai Dénes

A gyermekek elhelyezésének szempontja, hogy olyan gondozási helyre kerüljenek, amely a törvényi előírásoknak megfelelően életkorukat, képességeiket, szükségleteiket, illetve a vér szerinti szülőtől való távolságot is figyelembe véve működik. Az otthonokban „családias” életteret próbálnak biztosítani. Minden intézménytípus rendelkezik nappalival, konyhával, kis létszámú szobákkal. Összesen 17 csoport működik, minden csoportban minimum ötfőnyi szakszemélyzettel. Az intézményvezető hozzátette, próbálják a gyermekek részére az állandóságot biztosítani a munkatársak segítségével.

A kérdésre, hogy honnan, milyen családból kerülnek a szakszolgálathoz a gyermekek, Berlingerné Sashegyi Katalin intézményvezető elmondta, gyámhivatali határozat alapján kerülnek a gyerekek az intézményekbe, akik nagyon különböző családi háttérrel rendelkeznek.

A gyermekvédelmi törvény alapján 12 év alatti gyermeket nevelőszülői hálózatban kell elhelyezni, ezért a gyermek- és lakásotthonokban főképpen 12 év feletti gyermekek élnek. Tizennyolc éves koruk után utógondozói ellátást igényelhetnek, amelyet legkésőbb 24 éves korig, illetve ha felsőfokú oktatási intézményben tanulnak, akkor 29 éves korukig vehetnek igénybe. A szakszolgálat elsődleges feladata a gyermekek önálló életre való nevelése. A nevelők segítségével igyekeznek szakképesítéssel, munkahellyel, megoldott lakhatással elbocsátani az intézményekből a fiatalokat.

Berlingerné Sashegyi Katalin intézményvezető elmondta, a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat működteti megyénkben a Nevelőszülői Hálózatot is. Ide jellemzően a 12 év alatti gyermekek kerülnek elhelyezésre, akik tartós nevelésbe vétel mellett a nevelőszülői családban válnak nagykorúvá, ahol szintén lehetőség van az utógondozói ellátás igénybevételére.

Agresszió is előfordul

Az utóbbi időben több problémás esetről is lehetett hallani a médiában arról, hogy a gyerekek agresszívan bánnak egymással. Megkérdeztük, hogy a megyei intézményekben előfordult-e hasonló eset. Berlingerné Sashegyi Katalin elmondta, az intézményükben különböző életkorú, eltérő életvitelű családokból érkező gyermekek élnek együtt, ezért a kortárs bántalmazás elkerülhetetlen, ugyanúgy, mint a családban élő testvérek között. A bántalmazás ellen pedagógiai módszereket, pszichológiai megsegítést alkalmaznak, ha szükséges, akkor viszont rendőrségi feljelentést tesznek. Nagyon agresszív gyermek esetén – mert ilyenre is van sajnos példa – speciális gyermekotthoni elhelyezést javasolnak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában