kutató-mentőcsapat

2018.12.14. 14:00

Önerőből, önzetlenül dolgoznak másokért

A Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület tavaly alakult és már számos eltűnt személyt sikerült felkutatniuk kutyáik segítségével.

Brunner Mónika

A Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület elnöke, Badacsonyi László annak idején önkéntesként vett részt eltűnt személyek és bűncselekmények áldozatainak felkutatásában. Két alkalommal együtt dolgozott a miskolci Spider Mentőcsoporttal is, valamint mentőakcióik sztárjával, az azóta már elhunyt Mancs német juhász mentőkutyával. Egyesületét tavaly májusban jegyezte be a Szekszárdi Törvényszék. Tizenkilenc kollégájával eltűnt, bajba jutott személyek felkutatását, mentését végzik speciálisan képzett mentőkutyák és a szervezet tagjainak bevonásával, kötéltechnikai és vízi mentés útján.

Badacsonyi László gépjárműves szakterületről érkezett, önkéntes kollégái között vannak egészségügyi dolgozók – mentősök, ápolók –, a rendőrség aktív, illetve már nyugállományú tagjai és több civil. Állami támogatást nem kapnak, ezért olyan szponzorokat keresnek, akik felismerik a kutató-mentőcsapatok és a mentőkutyák társadalmi jelentőségét.

– Jelenleg öt kutyánk van kiképzés alatt, egy német juhász, egy vizsla-labrador keverék, egy golden retriever, egy mudi és egy pumi. Élő- és halottkereső, légszimatos nyomkövető ebekről van szó. Az utóbbi annyit jelent, hogy nem a talajsérülésből adódó nyomokat követik, hanem a levegőben terjedő szag mintájából tájékozódnak.

Badacsonyi László célkitűzései között van egy saját telephely és képzési központ létrehozása. Szeretnék elérni, hogy tetemkereső kutyáikat a rendőrség levizsgáztassa.

Tizenkét bevetés, egy túlélő

A Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesületnek eddig tizenkét bevetése volt. – Az idei évünk legutolsó akciójában egy család kérte a segítségünket eltűnt rokonuk miatt, akit végül Mórágy környékén sikerült megtalálnunk, sajnos már nem élt. Tavaly júniusban Szekszárdon az esőzések miatt megduzzadt szőlőhegyi vízelvezető árok elsodort egy idős embert, akit 10 órán keresztül kerestünk. Nem élte túl a balesetet. Tizenkét esetünkből összesen egy volt, ahol élve került elő az eltűnt személy. Egy 70 év körüli férfi demens betegként elcsatangolt a téli hidegben, végül a szomszéd faluban egy lovardában húzta meg magát, így nem fagyott halálra – mondta lapunknak Badacsonyi László.

A hatósági munkát is segítik

Az egyesület tevékenységét együttműködési megállapodások alapján és a helyileg illetékes hatóságok irányítása mellett végzi. Hatályos együttműködési megállapodásaik vannak a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitánysággal és Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatával. Tavaly szeptemberben részt vettek a Gemenc Mentőcsoport tagjaként a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett nemzeti minősítő gyakorlaton, hogy a megye veszélyeztetettségéből adódó helyzetek során jelentkező olyan kutatási és mentési szakfeladatok ellátására legyenek jogosultak, amelyre az elsődleges beavatkozók jellegükből adódóan nem képesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában