előadás

2020.03.05. 11:30

Raszputyin egy különleges szekta tagja volt

„A cári kegyenc és gyilkosa, a feketeszázak vezére. Raszputyin és Puriskevics” – ezzel a címmel tartott előadást dr. Bebesi György, a PTE BTK egyetemi docense a szekszárdi Wosinsky-múzeumban, ahol Raszputyin életének pikáns részletei is szóba kerültek.

Foray Nándor

Forrás: MW

Fotó: RETKES TAMAS

Raszputyin felkéredzkedett egy szerzetes kocsijára, körülbelül három hónapig utazott vele. Egy kolostorba mentek. A vége az lett, hogy Raszputyin megtért, de a maga módján tért meg. A Hliszt nevű szektának lett a tagja, amely érdekes képződménye volt a peremvidék Oroszországának. Nem a hivatalos egyház részét képezte, hanem spontán szerzetesrendként működött. Tagjai fontosnak tartották a bűnt és annak meggyónását. Abban különböztek más szektáktól, hogy a bűnt közvetlenül a gyónás előtt intenzíven megélték, annak érdekében, hogy gyónásuk hitelesebb legyen.

Leginkább a paráznaság bűnét gyónták meg, így leginkább annak bűnét kellett megélni is. A Hliszt ilyen jellegű, orgiasztikus rendezvényeket tartott, táncoltak, ittak és „bűnös módon bántak a társaságukban lévő asszonynéppel”.

Raszputyin több száz hölgyet részesített ilyen módon ördögűzésben. Majd csodáinak híre ment, és egyházi támogatással a cári család közelébe sikerült kerülnie, s mivel hipnotikus képességeivel meg tudta gyógyítani a kis cárevicset, a cárné bizalmasa lett. Innentől kezdve haláláig a háttérből irányította a cári család életét, és botrányos életvitelének nagy szerepe volt abban, hogy a dinasztia a tömegek szemében teljesen lejáratódott, erkölcsi hitelét vesztette.

Az előadás második felében az előadó Puriskevicsnek, a híres huszadik század eleji szélsőjobboldali mozgalom, a feketeszázasság vezérének botrányokkal terhelt életútját ismertette. A program harmadik, záró része a két történelmi személyiség tragikus találkozásáról, az egyetemes történelem egyik leghíresebb politikai gyilkosságáról szólt, érzékletesen és részletesen idézve fel az eseményeket. Az érdeklődő közönség az előadás végén számos értő kérdést tett fel az előadónak.

Az előadás a Múzeumi Esték-sorozat A történelem hírhedt gyilkosságai című előadássorozatának részeként hangzott el. A következő előadásra március 25-én kerül sor a múzeum könyvtárában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában