klíma

2019.10.21. 07:00

Rekordok nem dőltek, de sok hőségnap volt

Rendkívül forró volt az elmúlt nyár, állapították meg így utólag a szakemberek. Mintegy négyszáz melegrekord dőlt meg Európában. Szerencsére hazánkban nem volt ilyen forróság, hidegfrontok, viharok hűsítették a nyári hónapokat.

Mauthner Ilona

2019.09.18 Bátaszék, Bátaszéken szüretel a Mauthner Pincészet. Géppel szedik a szőlőt és kézzel a csemegeszőlőt. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Egy viszonylag enyhe tél után, átlagos tavaszt követően már nagyon vártuk a meleget. Ehelyett májusban szinte folyamatosan esett, megyénkben közel kétszáz milliméternyi csapadékot kaptunk, a hőmérséklet pedig alig érte el a 15 fokot, mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök, aki évtizedek óta pontosan feljegyez minden mozzanatot, mely az időjárást érinti. Júniusban azonban – szinte egyik napról a másikra – beköszöntött a forró nyár.

Tolna megyében júniusban a napi átlaghőmérséklet 25 fok volt, mondta dr. Vörös Géza. Ebben a hónapban 14 hőségnapot (30 fok feletti hőmérséklet jellemzi) és 2 forrónapot (35 fok feletti a hőmérséklet) jegyzett fel. A megye különböző pontjain nagy zivatarok, felhőszakadások is voltak.

Júliusban vegyes volt a kép, így visszanézve elmondható, a három nyári hónap közül ez volt a legenyhébb ami a hőséget illeti. A napi átlaghőmérséklet 23 fok alatt volt, ennek ellenére 17 hőségnapot és 2 forrónapot jegyeztek fel. Mindössze két alkalommal esett felhőszakadás jellegű eső. Ennek ellenére egész hónapban nagyon párás volt a levegő. A hónap legmelegebb napja július elseje volt, akkor árnyékban 37 fokot mértek.

Augusztusban a megyében 25 fok volt az átlaghőmérséklet, 22 hőségnapot és 4 forrónapot jegyeztek fel. A legmelegebb nap augusztus 12-én volt 38 fokkal.

Tolna megyében a mögöttünk lévő nyári hónapokban egyetlen rekordot sem jegyeztek fel. Csapadékból nem jutott sok, a megye különböző szegletében 35 és 70 milliméter között volt a lehullott eső mennyisége.

Szeptember elején folytatódott a nyár, majd 7-e után egy hidegfront vetett véget a kánikulának. Egy mediterrán ciklonnak köszönhetően az átlaghőmérséklet 19 fok körül alakult ebben a hónapban.

Összességében átlagos volt a nyár a megyében. Június és július aszályos volt, ami sokat ártott a szántóföldi növényeknek, a szeptember viszont kedvező volt a szőlőnek, gyümölcsöknek. A hűvös éjszakák, meleg nappalok segítették a szőlő érését, cukorfokának növelését, savtartalmának megőrzése mellett.

Egyre melegszik a föld, jönnek az újabb rekordok

Európán kívül több mint 30 melegrekord dőlt meg az Egyesült Államokban, tíz Japánban, ahol a hőhullám következtében 11 ember vesztette életét. A rekord­magas hőmérsékletek növekvő száma a globális felmelegedés hosszú távú folyamatának a része. Ahogy a Föld melegszik, az időjárás-megfigyelő állomásoknak egyre könnyebb új hőmérsékleti rekordokat rögzíteniük. A múltban általában csak az állomások mintegy két százaléka jegyezhetett fel új rekordot egy adott évben – magyarázták a Berkeley Egyetem kutatói. Manapság azonban látunk olyan éveket, mint 2019 is, amikor az állomások öt vagy még több százaléka jegyez fel rekordmagas hőmérsékleteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában