körkép

2019.07.07. 09:30

Sárgadinnyéből lesz elég a piacon

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Az időjárás most kedvez a dinnyének, így egy hét múlva már a szabadföldi görögdinnye közül is lehet válogatni. A megye egyik legtapasztaltabb termelője a szedresi Bognár János elmondta, kevés lesz idén ebből a gyümölcsből, mert a május nem kedvezett neki, még a nagy sátrak alatt sem. Akkor az éjszakák hűvösek, tíz fok alattiak voltak, emiatt az indák sorra „rúgták le” magukról a kis dinnyéket. A következő hetekben viszont már megindulhat a hazai dinnyeszezon, amit minden fogyasztó nagyon vár már.

A hazai sárgadinnye viszont már hetek óta kapható. Az előrejelzések szerint idén mintegy 40 tonnás hektáronkénti terméshozam mellett körülbelül húszezer tonna sárgadinnye betakarítása várható hazánkban – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke. Mind a termésbecslési adatok, mind a vetőmag-értékesítés adatai azt igazolják, hogy az elmúlt három-négy évhez hasonlóan idén is közel ötszáz hektáron termesztenek sárgadinnyét Magyarországon. A termőterület tizedével rendelkezik Tolna és Veszprém megye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában