Sérülése ellenére is

2019.07.31. 14:00

Aranyat hozott haza az olimpiáról

Részleges ínszalagszakadással indult a Szegeden rendezett 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián. Ezért jobb lábán mindvégig viselnie kellett egy feltűnő, az alkalmi cipőhöz erősített műanyag rögzítést. Ilyen, felemás lábbelivel vonult a színpadra, a győztesek tiszteletére rendezett gálán. Kozma Csaba ugyanis aranyérmes lett.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

– A biológia, a természet szeretete szintjén a kezdetek óta érdekelt – mondta a bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium 12. osztályos tanulója. – Az gimnázium első évében, a Dr. Árokszállásy Zoltán biológiaversenyen elért győzelmemmel kiderült, hogy képes vagyok eredményesen szerepelni a tanulmányi versenyeken. Ezt a felismerést tovább erősítette az, hogy később számos magyar és két nemzetközi megmérettetésen is a legjobbak közé kerültem.

Ezek után nem is lehetett kétséges, hogy a középiskolai pályafutást – legalábbis biológiából – megkoronázandó, Csaba ott lesz az idei olimpián. A korábbi, egzotikus helyszínekhez képest Szeged ugyan nem ígért hasonló látványosságokat, de a bonyhádi diák éppen a hazai környezetből merített erőt.

– A verseny gyakorlati és elméleti részből épült fel – adott ismertetést. – A gyakorlati vizsga igen sokféle feladatot foglalt magába, kezdve az egészen egyszerűnek tűnő csirkeszárny és -nyak boncolásától a már jóval összetettebb bioinformatika feladatokig. A megoldásához az egyes részek előtt szükség volt a munka részletes megtervezésére: hiszen a feladatsor vége felé is akadtak időigényes tennivalók. Az elméleti rész már túlhaladt az egyszerű, tárgyi tudást igénylő feladatokon. Itt problémamegoldásra, a megadott információk elemzésére volt szükség.

Az egyhetes rendezvény végén következett a várva várt díjkiosztó. Csaba számára azért az nem volt kétséges, hogy most is jól szerepelt. De azt, hogy csapattársaival együtt mindannyian aranyérmesek lesznek, álmában sem merte volna remélni.

– Amikor az összes bronz– és ezüstérmes átvette díját, majd bennünket szólítottak, csak akkor hittük el, hogy tényleg aranyérmesek lettünk – idézte fel a különleges pillanatot. – Ezzel az eddigi legjobb magyar eredményt értük el. Az öröm, amit éreztünk, leírhatatlan.

Péter Csaba, a bonyhádi tanuló biológia tanára közölte, hogy Kozma Csaba a szegedi olimpia előtt Budapesten vett részt egy válogatón, ahol a legjobb négy magyar középiskolás került egy csapatba. A bonyhádi gimnazista ugyan már minden egyéni versenyen, amin elindult, legalább egyszer első helyen végzett, de az IBO verseny, illetve annak válogatója kicsit más.

Itt a biológia tudás mellett az analitikai kémiai módszerek elméletét és gyakorlatát, a gimnáziumban nem tanult matematikai statisztikai számításokat, és szerteágazó laborismereteket egyaránt birtokolnia kell a pályázónak. Végül a megterhelő másfél napos válogató végén a csapattagok között olvasták fel a nevét. Így Vizkeleti Péter és Buzafalvi Dénes (ELTE Radnóti), valamint Hunyadi Marcell Dávid (szegedi Radnóti) társaságában képviselte a hazai színeket.

Csaba végül a huszonkettedik helyet szerezte meg 285 induló közül. Ha összeadjuk a csapattagok pontszámát, a magyar fiatalokat csak Kína múlta felül. Az is sokat elmond a szereplésről, hogy mindössze három ország – Kína, Dél-Korea és hazánk – versenyzői értek el négy aranyat. Az abszolút első három helyezett közül az első kettő kínai volt, a harmadik az USA-ból érkezett.

– Csaba már eddig is számos helyi és országos díjat, valamint első helyet gyűjtött be, de mind közül ez az arany fénylik leginkább – örült együtt tanítványával Péter Csaba. – Sikerült neki az a bravúr, hogy a három nagy nemzetközi versenyen három érmet érdemeljen ki tudásával. Csodálatos lezárása volt ez a gimnáziumi éveinek, és biztosan tudjuk, hogy tudása megkönnyíti számára a Szegedi Tudományegyetem biológia szakának elvégzését.

Kozma Csaba korábban Balin is bizonyított biológiából

Kozma Csaba első országos sikere a Dr. Árokszállásy Zoltán versenyen elért első hely volt. Ezután megpályázta a részvételt az International Junior Science Olympiad (IJSO) versenyre. Ezen a 16. életévüket még be nem töltött diákok indulhatnak. Csaba szorgosan eljárt a felkészítőkre, és a mindent eldöntő teszt kiváló szintű megírása után helyet kapott hazánk csapatában. Az Indonéziában, Bali szigetén tartott döntőben ezüst érmet szerzett.

Az itt megszerzett tudást és rutint kamatoztatva még mindig 10. osztályos korában, több fordulós verseny végén, bejutott az European Union Science Olympiad (EUSO) verseny válogatott hazai csapatába. Két társával együtt a dán fővárosba, Koppenhágába utazott, az ott rendezett versenyről szintén ezüstöt hozott haza. Ami Kelet–Ázsiában, illetve Észak-Európában nem jött össze – bár az ezüst is szépen csillog – , az most megadatott Magyarországon.

A borítóképen az aranyérmes csapat látható: Vizkeleti Péter, Buzafalvi Dénes, Kozma Csaba és Hunyadi Marcell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában