előadás

2020.01.30. 09:30

Sváb-Törökország művészetéről beszélgettek

Foray Nándor

Fotó: Máté Réka

Sváb-Törökország művészetéről tartott előadást Elblinger Ferenc, a Garay Gimnázium tanára a bonyhádi Vörösmarty Művelődési Központban kedden. Az előadás a „Beszélgetés a múltról és jelenről” programsorozat keretében valósult meg.

Sokakat érdekelt az előadás Fotó: Máté Réka

Elblinger Ferenc a tolnai, baranyai németség művészeti hagyatékaiból vetített fotókat. A néprajztudomány csak nemrég kezdett el foglalkozni a témával, mert e svábság tárgyi örökségét nem tartották önállónak. De az utóbbi évtizedekben elkezdődött például a fachwerkes házak kutatása. További jellegzetesség az evangélikus templom sajátos, festett karzatos díszítése, a szakrális emlékek nagy száma egységes, nádasdi stílusban.

– Azért indult a „Beszélgetés a múltról és jelenről” kör, mert hiányérzetünk volt – mondta Helfenbein Péter, a Bonyhádi Német Önkormányzat képviselője, a sorozat egyik szervezője. – A múlt feldolgozatlan, évekig el kellett hallgatni a dolgainkat. Űr volt a magyarországi németek lelkében. De a történelem, illetve a családfa tanulmányozása erősíti az identitást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában