Pedagógiai Szakszolgálatok Hete

2019.04.08. 20:00

Számos problémára megoldást kaphat ezen a héten a szülő

Megkésett beszéd- vagy mozgásfejlődés, iskolai erőszak, pályaválasztás. Csak néhány azokból a témákból, amelyekben akár személyre szabottan is segítséget kaphatnak a gyerekek és a szülők. Ezen a héten tartják a megyében a Pedagógiai Szakszolgálatok Hetét.

Mácz Katalin

Mit tegyek, ha a másfél éves gyerek dobálja az ételt, vagy ütlegel, ha valamit nem akar megcsinálni? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők a Pedagógiai Szakszolgálatok Hete mai, szekszárdi rendezvényén. A téma, A beszédfejlődés segítése az első években főként kisgyermekes anyukákat vonzott. Máténé Tóbi Sára gyógypedagógus előadásából kiderült, a gyermek első nyelve a mozgás, és amilyen mértékben ezt elsajátítja, ez fog visszaköszönni később a beszédben, sőt, a tanulás során is.

A gyógypedagógus beszélt a reflexfejlődések, illetve a kúszás-mászás jelentőségéről. Ezek ugyanis kihatnak például a szem-kéz koordinációra, amely elengedhetetlen az íráshoz, olvasáshoz. Dr. Bihari-Nagy Sándorné gyógypedagógus hozzátette, az iskolában a pedagógusok gyakran szembesülnek azzal, hogy egy diák ábrándozik, vagy épp azt állítja, ugrálnak a betűk. A jelenség mögött gyakran nem magatartászavar áll.

Máténé Tóbi Sára arra is rámutatott, az értelmi fejlődés előbbre tarthat egy kisgyermeknél, mint a testi, a csemete ezért úgy érzi, hogy bizonyos dolgokra képes, de valójában még nem. A csalódottság tipikus megnyilvánulása a dackorszak. Néhány hasznos kezelési módszert is megosztott a hallgatósággal, hangsúlyozva, hogy a következetesség elengedhetetlen. Hatékony lehet a figyelemelterelés, a humor, de adódhat olyan helyzet, amelyből egyszerűen ki kell emelni a gyermeket. Ha sikerült megnyugtatni, az életkorának megfelelően el kell magyarázni, miért nem tehetett meg valamit.

Ami Máténé Tóbi Sára szerint a legnehezebb, hogy a szülő ne veszítse el a türelmét, vagy a pillanatnyi nyugalom érdekében ne engedje át az irányítást a gyermeknek. Dr. Balásné Gáspár Csilla gyógypedagógus hozzátette, a feszültséglevezetés egyik jó eszköze a közös éneklés, mondókázás, ez olyan készségek fejlődését is segíti, amely az iskolában elengedhetetlen.

Személyre szabott segítség

A Pedagógiai Szakszolgálatok Hete keretében holnap Bonyhádon tehetséggondozás témában várják az érdeklődőket, délután pedig csoportfoglalkozás lesz tanulási nehézséggel küzdők számára. Szekszárdon az autista gyerekek integrált nevelése a téma kedden. Dombóváron és Döbröközön a logopédiai és nyelvi fejlesztés mellett a mese szerepe is terítékre kerül. Ezekben a témákban csütörtökön is várják a szakemberek az érdeklődőket Dombóváron.

Szerdán Pakson az egyéni fejlesztés lehetőségein lesz a hangsúly. Csütörtökön Szekszárdon a korai gyermekkor nehézségeiről hallhatnak az érdeklődők. A témák kapcsán nemcsak előadások hangzanak el, a szülőknek lehetőségük van személyre szabottan is tanácsot kérni. Ezen a napon pályaorientációs szakmai fórumot is tartanak Szekszárdon a fiataloknak. A Babits Mihály Kulturális Központban pedig péntekig megtekinthetők a „Mi leszel, ha nagy leszel?” rajzpályázatra beérkezett alkotások.

Borítóképünkön: A „Mi leszel, ha nagy leszel?” rajzpályázatra érkezett alkotások péntekig láthatóak a Babits Mihály Kulturális Központban, Szekszárdon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában