tűzesetek

2019.06.22. 15:15

Szigorú szabályai vannak az égetésnek

TN

Kakasdon egy családi háznál kazán tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Szerencsére senki sem sérült meg, de az anyagi kár, jelentős.

Fotó: Mártonfai Dénes

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne riasztanák a tűzoltókat szabadtéri tűzesetekhez – hívta fel a figyelmet Boros Brigitta megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Hozzátette, a szabadban keletkezett tüzek kilencvenkilenc százalékát ember okozza. Elég egy el nem oltott, száraz avarba dobott cigaretta, vagy gyufa.

Belterületen csak ott lehet zöldhulladékot égetni, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak, amely azt is szabályozza, mikor lehet ezt a tevékenységet végezni. Azt azonban tudni kell, hogy tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem lehet égetni, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A külterületi égetés engedélyhez kötött, vagyis előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését. Annak pontos menetét az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. Ha valaki ettől eltér, vagy engedély hiányában gyújt tüzet, bírságra számíthat – tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában