Kiállítás

2017.08.19. 12:30

Szívesen tervezne egy szép templomot Lovas Ferenc

Az egykori tolnai főépítész, Lovas Ferenc sok időt tölt mözsi szülőházában, amit gondosan felújított. Most életműve, legjobb tervei bemutatását, kiállítását készíti elő.

Wessely Gábor

Szépen felújította a mözsi szülői házát Lovas Ferenc. Pályája kezdetén, a hetvenes években még vacillált, hogy mi legyen: szobrász vagy építész. Az utóbbi mellett döntött, mert a megélhetés biztosabbnak látszott ily’ módon. A művészet iránti érzékenysége, elkötelezettsége így is megmaradt. Az építészet maga is művészet, s az ő épületeit még igényes díszítőelemek is gazdagítják. Munkái között szerepel a tolnai gimnázium, a lovarda, az idősek otthona és a mözsi művelődési ház. Sokat dolgozott őcsényi megrendelésre is – polgármesteri hivatal, iskola, művelődési központ –, családi házak minden környékbeli településen, terménytárolók országszerte épültek a tervei alapján.

Feleségével Szekszárdon él, két fiuk külföldön dolgozik. A mözsi házukat 2008 és 2011 között újították fel, megőrizve a tipikus sváb épület minden fontos elemét. Elöl van két, úgynevezett szép szoba – amit általában csak akkor használtak, ha vendég jött –, hátul pedig a lakórész, ahol a háziak élték mindennapjaikat. 

Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, Lovas Ferenc is hasonló konklúziót von le, mint kortársainak többsége: a szocializmus békés, unalmas időszakát, az eszeveszett verseny, a felszínen maradásért folytatott mindennapos harc követte. A rendszerváltás előtt, ahogy a helyi építészek többsége, ő is a megyei tervező vállalatnál dolgozott. Saját cégét a Kontur-Terv Kft.-t 1991-ben hozta létre. A társaság a gazdasági élet hullámzása szerint létezett és működött: néha egészen komoly bevételeket könyvelt el, máskor még a bérfizetéssel is problémák adódtak. Ha csőstül jött a munka, az okozott stresszt, ha pangott a piac, akkor meg az. Stabilitással kecsegtetett a főépítészi megbízatás. Lovas Ferenc 2004–től 2010-ig volt Tolna város főépítésze. E pozíció másféle feszültségekkel járt, mint az építésziroda-vezetés. Itt azt tudta nehezen megemészteni a szakember, hogy sokszor az építészeti kérdések felvetődésekor is politikai viták bontakoztak ki, és politikai döntés született. De ennek dacára is pályája egyik legszebb időszakának tartja a főépítészi éveket.

Mostanában életműve bemutatása foglalkoztatja leginkább. A mözsi ház falain sorakoznak az üveg mögé bújtatott, lekicsinyített látványtervek. S ennél jóval több anyaga, negyven zsákra való van még a szekszárdi háza padlásán. Rendszerezni kellene, s valami hordozó anyagra kasírozva, bemutatható állapotba hozni azokat!

Kisebb munkákat még vállal, főleg családi házakat tervez. S van két álma. Az egyik megvalósulásához isteni csoda kéne; merthogy olyasmit szeretne csinálni, amire még sosem kapott megbízatást: egy szép templomot. A másik álom könnyen valósággá válhat: két faragás a mözsi művelődési ház szabadtéri színpadának tartóoszlopaihoz. Az eredeti tervben szerepelt ez, csak aztán nem fért be a költségvetésbe. Már a kivitelezéskor tárgyaltak a dunaföldvári fafaragóval, Csepeli Istvánnal, aki a mözsi népcsoportokra jellemző székely és sváb motívumokkal díszítené az oszlopközöket. Pár százezer forintos tétel. Nem elérhetetlen cél…

Az ismert építész fontosabb munkái

A Tolna Megyei Építészeti Kiállításra (1999) a zsűri a következő munkáit jelölte: Széchenyi Üzletház (Szekszárd), 12 tantermes gimnázium (Tolna), Laktanyai lakások (Tolna), Tiffany kisvendéglő (Szekszárd), Mintalakótelep társasház (Szekszárd).

További emlékezetes tervei: Lvov lakótelep, 116. lakás (Pécs), Széchenyi u. 21. üzlet és irodaház (Szekszárd), helytörténeti ház (Dunaszentgyörgy), repülőklub hangárépület (Őcsény), hajléktalanszálló (Szekszárd), idősek otthona (Tolna), erdei vendégház (Kölesd), Deák-ház (Tolna), közösségi ház (Őcsény), óvoda (Tolna), művelődési ház (Mözs), apartman ház (Fadd-Dombori). Emellett számos lakóházat, mezőgazdasági és ipari épületet – főként terményszárítót – tervezett országszerte.

Munkásságát többek között Pro-Urbe Tolna Város díjjal (2009) is elismerték.

 

Címkék#Tolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában