pollenszezon

2019.08.11. 07:00

Támad a parlagfű, küszöbön az allergia

Megkezdődött a parlagfű virágzása, allergia és szénanátha jelentkezhet egyre több érintettnél. A Tolna Megyei Kormányhivatal munkatársai is megkezdték a földterületek ellenőrzését. Jelentős bírságra számíthat az, aki elhanyagolta a területét.

Mauthner Ilona

allergia illusztráció

Fotó: Mártonfai Dénes

Túl vagyunk a búza aratásán, így a megyében több mint hatvanezer hektárnyi üres tarló van, amin nagyon jól látszik, ha megjelenik rajta a parlagfű. A megyei kormányhivatal munkatársai el is kezdték a területek ellenőrzését, nyilván nem csak a tarlókat, de más földterületeket, dülőutakat is ellenőriznek.

Tolna megyében évről évre csökkent a parlagfűvel borított területek nagysága, ebből is látszik, hogy figyelnek az emberek a felhívásokra. Az a földtulajdonos és földhasználó, aki nem végzi el időben a gyommentesítést, növényvédelmi bírságra számíthat.

A közelmúltban készült felmérés a klímaváltozás és a pollenkoncentráció összefüggéseit vizsgálta. Ez alapján a szakértők megállapították, hogy a hőmérsékleti maximumok és a minimumok éves együttes növekedése szoros kapcsolatban van a szezonális pollentermelés emelkedésével, a fagymentes napok számának növekedésével pedig meghosszabodik a pollenszezon. Ezeknek a hatására pedig folyamatosan nő a pollenérzékenység és az allergiás megbetegedések száma.

Azonban nem csak a változékony időjárás miatt növekszik a betegek száma. A környezetszennyezés is jelentősen felerősíti a légúti panaszokat, ezzel magyarázható az asztmás betegek számának növekedése. Évente hozzávetőleg mintegy tizenhétezer új beteggel bővül az asztmában szenvedők csoportja, jelenleg háromszázötvenezer diagnosztizált ember él hazánkban.

Dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos elmondta, a kisebb gyermekeknél is jelentkezhet az allergia, náluk ezt nehezebb észrevenni, főleg három éves kor alatt. A többszöri megbetegedések, hasonló tünetek jelezhetik, hogy nem megfázásról, hanem allergiáról van szó. Az allergia egyébként soha nem társul lázzal, mondta a doktornő. Ha már megállapították az allergiát, akkor a következő szezon előtt, már megelőzésként lehet a gyógyszereket előre szedni. Az egészen kicsiknek szirupot, nagyobbaknak rágótablettát vagy tablettát adnak a tünetek enyhítésére. Dr. Gonda Mária elmondta, nem tapasztalta, hogy körzetében növekedett volna az allergiás gyerekek száma az elmúlt pár évben.

A tüneteket enyhítheti az is, ha naponta hajat mosnak a pollenre allergiások, ha éjszaka nem nyitnak ablakot, illetve ha nem mennek kirándulni erdőre, mezőre. Az allergiás hajlamot lehet örökölni, ha mindkét szülő szenved tőle, akkor az esélye hetven, ha csak az egyik szülő, akkor negyven százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában