borverseny

2019.03.07. 16:25

Tizenhét aranyat hoztak a borászok

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock illusztráció

Tizenhét aranyérmet szereztek megyénk borászai a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen, melyre minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett. A siófoki díjátadón a szekszárdi borvidékről 16, a tolnai borvidékről 1 borász vehette át az aranyérmet. Az Eszterbauer Borászat két, a Mészáros Borház Kft. egy, a Prantner Pince két, a Schieber Pincészet öt, a Sebestyén Pince egy, a Takler Pincészet kettő, a Tüske Pince egy, a Vesztergombi Pince szintén két bora nyert aranyérmet. A Tolnai borvidékről a Tomolik Pincészet 2016-os évjáratú, pinot noir bora lett aranyérmes.

A 2019-es versenyre 21 borvidékről érkeztek nevezések, kiemelt számban képviseltették magukat a kunsági, a tokaji, a szekszárdi, a mátrai és a neszmélyi borok.

– Összességében színvonalas volt a borverseny, – értékelt Nyitrainé dr. Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke. A borászatok nagy számban vettek részt a megmérettetésen és külön öröm, hogy minőségi borokat mutattak be. Mindezt jól mutatja, hogy a mezőny húsz százalékát arany-, több mint ötven százalékát ezüstéremmel tüntette ki a zsűri. Az elmúlt évi nemcsak mennyiségében, de minőségében is jó évjárat. Kiemelném a rozékat, az illatos fehér fajtákat, de találkoztunk kitűnő 2018-as vörösborokkal is. A szőlő és borágazat az elmúlt években egyértelműen fejlődő ágban van, ez jól lemérhető az idei borversenyen is – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában