Magyarok Kenyere

2017.08.19. 14:00

Tolna megye is hozzátett a Magyarok Kenyeréhez

A Tolna megyei gazdák több mint tíz tonna búzával járultak hozzá a Magyarok Kenyere programhoz. Ebből tíz kilogrammnyi egyveleget szállítottak el az ünnepi összeöntésre, a fennmaradó részt pedig megőrlik, és helyi rászorulóknak segítenek a liszttel.

Hanol Erzsébet

Összeöntötték az előző hétvégén a Magyarok Kenyere programban felajánlott búzát a Veszprém megyei Nemeshanyban. Idén eddig több mint ötszáz tonna búza gyűlt össze, de ez a mennyiség még növekedhet, ugyanis sok helyen még nem fejeződött be az aratás. Minden megyéből, valamint a határon túli magyarok lakta régiókból tíz-tíz kilogramm búzát szállítottak az ünnepségre. Az összeöntés után ezekben a napokban őrlik meg a búzát, és a lisztből sütik meg a Magyarok Kenyerét.

A vasárnapi rendezvényen Korinek László, a mozgalom elindítója elmondta, hogy ezen felül a liszt- és a kenyéradomány mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermekhez jut majd el, több mint 130 szervezet segítségével.

Tolna megyében idén 10,2 tonna búza gyűlt össze – tudtuk meg Vendégh Edittől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatójától. Azt is hozzátette a kamarai vezető, hogy harmadik éve rendre ekkora adomány érkezik, és nem a búza mennyiségét, hanem az adakozók számát szeretnék évről évre növelni, illetve a kezdeményezés társadalmi elfogadottságát erősíteni. 

Az igazgató azt is elmondta, hogy a fennmaradó, a megyei adományokból összegyűlt búzát a bonyhádi malomban őrlik meg, és a lisztet szeptemberben rászorulókhoz juttatják el az adományozó szervezeteken keresztül.

Megyénkben az idei évben Tamásiban, Kapospulán, Sárszentlőrincen és Szekszárdon voltak gyűjtőpontok, az ünnepélyes Búzagyűjtő Napot augusztus 5-én rendezték Nagyszokolyban.

A Magyarok Kenyere programot hetedik alkalommal szervezték meg.

Más-más helyről

Az ünnepi kenyérhez szükséges só a székelyföldi Parajdról, a kovász a Baranya-háromszögből, Karancsról, a víz Kárpátaljáról érkezett. Augusztus 20-án Pécsen rendezik a Központi Kenyérünnepet, ahol Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Korinek László professzor jelenlétében Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa megáldja az összmagyar lisztből sütött nagykenyeret. Emellett számos kísérőprogram közül választhatnak az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában