rekkenő hőség

2019.08.13. 07:00

Túl vagyunk az év legmelegebb napján, már közel a lehűlés

Vélhetően a hétfői volt az idei év legmelegebb napja, igazi kánikula, árnyékban 37 fokkal Szekszárd belvárosában. A napimádók bizonyára örülnek a melegnek, aki pedig dolgozik, az számolja, hogy hány óra múlva jön az enyhülés. Kedden este egy hidegfront érkezik, de a nyárnak még nincs vége.

Mauthner Ilona

20190811 , Bonyhád, A nagy hőséget még a háziállatok is nehezen viselik. Ez a kutyus az esti sétáltatás alkalmával egy parknak a szökőkutjában hűsíti magát. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Dr. Vörös Géza agrárszakmérnök évek óta feljegyzi az időjárási eseményeket. Augusztus közepe van, így egyáltalán nem szokatlan, hogy 35–38 fokot mutat délután a hőmérő a belvárosban. Sőt, az idei év még szerencsés is volt abból a szempontból, hogy kisebb megszakításokkal nagyon kellemesen meleg időjárásban volt részünk.

Aki július közepére tervezte a nyaralását, az biztosan emlékszik rá, mennyit mérgelődött, mert pár nap jó időt mindig lehűlés és eső követett. Éjszakára volt, hogy 14 fokra is lehűlt a hőmérséklet július közepén.

Európa több országában egyébként valóban szokatlanul nagy a meleg, ott 41–45 fokot mértek árnyékban, amiről naponta beszámolnak a hírekben. Nyilván ez is hozzájárul ahhoz, hogy a saját helyzetünket is rendkívülinek érezzük, noha idén eddig csak négy forró napot jegyeztek fel a megyében, mert csak ennyiszer haladta meg a hőmérséklet a 35 fokot, mondta dr. Vörös Géza.

Ezzel szemben voltak nyarak, amikor tényleg példátlan meleg volt, például 2000 júliusában tartósan két hétig 40 fok körüli hőmérsékletet mértek, 2003-ban júniusban huszonegy, júliusban tizenhárom, augusztusban pedig huszonhét hőségnap volt, vagyis ezeken a napokon minden esetben magasabb volt a csúcshőmérséklet 35 foknál.

2007-ben júniusban tizenhat, júliusban huszonegy, augusztusban pedig tizennyolc hőségnap volt, és ebben az évben – július 15-én – mérték az eddigi legmelegebbet a megyében (árnyékban, hivatalos mérővel), 42,5 fokot. 2011 szélsőségekkel tele nyár volt, júliusban tizenkét, augusztusban tizennyolc, szeptemberben tizenegy hőségnappal, de közben nagy lehűlésekkel és heves viharokkal.

Vigyázzunk a klíma beállításával is

A nyári időszakban vita tárgya lehet a megfelelő irodai hőmérséklet, a munka szempontjából sem mindegy, hány fokra állítjuk a termosztátot. Egy friss felmérés szerint a nők jobban teljesítenek melegebb környezetben, míg a férfiak a hűvösebb környezetben.

A feladat jellegétől is függ nyilván, mi az ideális hőmérséklet. A helsinki műszaki egyetem kutatói szerint a legmagasabb hatékonyság 22 fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a dolgozók munkavégzése.

Fontos azonban tudni, egészségügyi szempontból a benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség, mert így van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni. Ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, mert könnyen megfázhatunk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a klímaberendezés szűrőit tisztítani, cserélni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában