közlekedés

2019.02.07. 11:30

Valódi elkerülő út és két körforgalom is épülhet

Elkerülő út, körforgalom, valamint kerékpárút is épülhet majd Szekszárdon egy TOP pályázatnak köszönhetően, emellett a Mátyás király utcai vasúti átkelőt is megnyitnák. Erről a közgyűlés döntött múlt csütörtökön.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

Egy már megítélt TOP-os pályázati támogatást csoportosít át Szekszárd, így a tervezettnél nagyobb volumenű fejlesztést hajthat végre. Az eredeti 2,8 milliárd forint helyett négymilliárd áll az önkormányzat rendelkezésére tervei megvalósításához. Az összegből felújítják az útburkolatot a Keselyűsi úttól a gemenci Keselyűsig, és itt az autóforgalomtól elválasztva kerékpárút is épül. Ács Rezső polgármester szerint ez a beruházás a majdani ökoturisztikai központ megközelítését is segíti. A Szekszárdot Deccsel, illetve Várdombbal összekötő utat szintén felújítják a Magyar Közúttal konzorciumban, a Tesco hipermarketnél pedig új, öt ágú körforgalom épül.

Mivel a város tehermentesítő útján csúcsidőben folyamatosan dugók alakulnak ki, nagyon időszerűvé vált egy valódi elkerülő út és egy ehhez kapcsolódó körforgó megépítése. Ács Rezső szerint fontos lenne, hogy aki nem akar bejönni a városba, annak ne kelljen, és ezzel csökkenjen a forgalom a szekszárdi utakon, utcákon.

Az elkerülő utat meg kell tervezni. Bizonyos engedélyek viszont már a város rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a Mátyás király utcában meg lehessen nyitni a vasúti átkelőt. Szekszárdon jelenleg egy vasúti átjáró működik, a munkaidő végén azonban esetenként itt feltorlódik a forgalom. Ráadásul hamarosan megépül az új uszoda és a sportcsarnok, ezek megközelítése egy nagyobb sportesemény idején szintén indokolttá teszi a Mátyás király utcai átkelő megnyitását. A városvezető szerint ezzel a lépéssel esetleges konfliktusokat előzhetnek meg.

Arra a kérdésre, hogy ezeket a fejlesztéseket várhatóan mikor valósítják meg, a polgármester elmondta, most úgy látszik, hogy a 2019-es év végén, 2020-ban kezdődhetnek az építkezések. Hozzátette, hogy például a Keselyűsi út korszerűsítésére vonatkozó terveket már elkészíttették.

Modern Városok

A közgyűlésen Ács Rezső polgármester tájékoztatta képviselőtársait a Modern Városok Program jelenlegi állásáról is. A leendő szállodával kapcsolatban tanulmánytervet készíttet a város, amelyből kiderül, mekkora és milyen színvonalú hotelre van szükség. A tudásközpont, azaz a könyvtár és levéltár épületének tervei már elkészültek, a kivitelezőre vonatkozó közbeszerzési pályázatot várhatóan tavasszal írja ki az önkormányzat. A megyeszékhely megkapta az állami forrást a sportcsarnok terveztetésére. Ugyanez igaz a rekreációs központra, az uszoda építése pedig zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában