Önköltséges lehetőségek

2018.07.30. 20:00

Van még egy esély a felvételre

Augusztus 6-a felsőoktatási pótfelvételi határideje. Várhatóan augusztus 24-én derül ki, hogy ki került be az általa megjelölt képzésbe.

Ihárosi Ibolya

egyetemi ponthúzó parti a Széchenyi téren

Gyorsan kell dönteniük azoknak, akik „futnak még egy kört„ annak érdekében, hogy ősszel elkezdhessék felsőfokú tanulmányaikat, ugyanis a pótfelvételi jelentkezési határideje augusztus 6. Kérdésünkre dr. habil Bús Imre PhD, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara dékánhelyettese elmondta, hogy Szekszárdon minden meghirdetett képzés indul az új tanévben, és valamennyire pótfelvételt is hirdettek. A költségtérítéses helyekre azok pályázhatnak, akiket máshova nem vettek fel, illetve sehova nem jelentkeztek. Akit a hagyományos eljárás során felvettek, az nem pótfelvételizhet.

Mint már megírtuk, az általános felvételi eljárást követően összességében kétszázharmincöt hallgatót vettek fel a karra, ebből kétszázhúsz az államilag támogatott, tizenöt hallgató pedig az önköltséges képzés keretei kezdheti meg felsőfokú tanulmányait.

A pótfelvételire elektronikus úton lehet jelentkezni (www.felvi.hu, E-felvételi szolgáltatás), amelyhez előzetes regisztráció szükséges, olvasható a tájékoztatás Eduline-on. A hitelesítő adatlapot postán vagy ügyfélkapun keresztül lehet beküldeni, enélkül a jelentkezés érvénytelen, még akkor is, ha az online felületen amúgy mindent tökéletesen kitöltött a jelentkező. A pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint a normál felvételi esetében, ha az érintett szakot az általános eljárásban is meghirdették, illetve a jogszabályi minimumnál, ha nem hirdették meg. Már csak ezért is érdemes alaposan utánanézni, hogy melyik szakra, milyen eséllyel lehet felvételt nyerni.

Az idei felsőoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárainak megállapítása augusztus 24-én várható. Az Oktatási Hivatal az általános eljáráshoz hasonlóan SMS-ben értesíti a jelentkezőket a felvételről. Akiket felvettek, azok az érintett felsőoktatási intézménytől kapják meg a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tájékoztatót.

Különleges alapszak a környezetkultúra

A maga nemében különleges képzésnek számít a magyar felsőoktatásban a környezetkultúra alapszak amely Szekszárdon kívül csak Budapesten, egy egyetemen érhető el. Olyan, a környezetkultúra fejlesztésében közreműködő szakembereket képeznek, akik egyetemi tanulmányaik során korszerű ismeretekhez jutnak a művészetközvetítés, a művészeti projektek menedzselése terén is. Egyre nagyobb az igény olyan kreatív szakemberekre, akik megfelelő tudás birtokában, kellő igényességgel képesek környezetkultúránkat formálni. A kar szekszárdi képzőhelyén indított képzésen az ismert szakemberek, tapasztalt művésztanárok közreműködésével a hallgatók egyebek mellett megismerkedhetnek a környezettervezés folyamatával és a művészeti kommunikáció gyakorlatával is. Tudásukat jól tudják kamatoztatni a végzést követően tervező, építő és design stúdiók munkatársaiként, művészeti alapiskolák oktatóiként, vagy művészeti projekteket menedzselők cégek alkalmazottaiként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában