Kultúra

1970.01.01. 00:00

Félezer éves bútor gyarapítja a tárlatot

Ötszáz éves bútordarabbal gazdagodott az ozorai vár kiállítási anyaga.

Sz. Á.

Festmények, szobrok, fegyverek, páncélöltözékek, zászlók: csak néhány tétel arról a terjedelmes ajándék listáról, melynek elemei immár – a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a jóvoltából – az ozorai vár termeit gyarapítják és díszítik.

A közelmúltban újabb műkincs érkezett néhai Pipo lovag kastélyába. Schranz  Mónika, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának csoportvezetője elmondta, hogy a közönség immár egy reneszánsz utazó ládaszekrényt is megtekinthet.

– A XV. század végéről származó bútordarabot a XIX. század elején a füzérradványi Károlyi gróf vásárolta Firenzében, egy híres műkereskedőnél. A két méter magas, három méter széles,  faragásokkal gazdagon díszített ládaszekrénybe a teljes főúri ruhatár belefért.

Stílusjegyei miatt jobban illik az ozorai várba, mint Füzérradványba, ahonnan hozzánk került. A jövő hónapban egyébként egy reneszánsz cserépkályha érkezésére is számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!