Kultúra

2009.03.19. 08:02

Térbe zárt pillanatok

Szenzációs három dimenziós fényképek láthatók szerdától a szekszárdi Wosinsky múzeumban.

S. K.


A Magyar Nemzeti Múzeum Térbe zárt pillanat című tárlata két dolog miatt is nagy sikerre számíthat. Az egyik ok a „térbe zártság", ami jelen esetben azt jelenti, hogy három dimenziós fényképeket lehet megnézni, speciális szemüvegek segítségével. A piros-kék ókulárékkal ráadásul a távolabbi múltba tekinthet a közönség, mivel ezek a fotók, a laikusok számára meghökkentő módon, 1850. és 1918. között készültek.
A másik szenzációt a szintén nem akármilyen „pillanatok" jelentik. A tárlaton látható például Kossuth Lajos Skóciában, 1855-ből. Számos kép készült az I. világháború katonáiról, de van egy 1860-as évekből származó kép Teleki László grófról, közvetlenül öngyilkossága után.


A számos térhatású fotográfia között vidámabb témájúak is felfedezhetők: például a 19-20. század fordulójának tájékáról az Északi-tengerben fürdőzőkről, miközben a hullám látszólag éppen ki akar csapni a bemutatóterembe. Lehet nézegetni mesekönyveket is, amelyekben térhatású illusztrációk vannak. Nem beszélve arról, hogy a kiállítás egyik sarkában női aktfotók is láthatók – három dimenzióban.
A tegnapi tárlatnyitón a képekhez Tímár László, Lotz Kata, Pitz Melinda, Lozsányi Tamás és dr. Gaál Attila csinált kedvet, sikerrel. A szinte minden korosztály és érdeklődési kör számára garantáltan izgalmas kiállítás május 31-ig látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!