Kultúra

2009.10.08. 11:52

Bekalandozták a múzeum rejtett zugait

A látogatók előtt többnyire elzárt helyeken is járhattak az óvódások és iskolások szerdán a megyei múzeumban.

Sz. Á.

Kalandtúra várta a gyermekeket tegnap a szekszárdi Wosinsky Mór múzeumban. A vendégek - óvodások, majd általános iskolások, végül pedig középiskolások - ez alkalommal a pincétől a padlásig végigjárhatták az épületet.

Andrásné Marton Zsuzsanna óvodapedagógus vezetésével így valóban bejuthattak "titkos" helyekre, tehát a máskor zárt tárolókba. Ezekben a szobákban ugyan kincset nem őriznek, de érdekes használati tárgyakat és más, eddig be nem mutatott anyagokat igen. Többek között a paraszti élet hagyományos eszközei, illetve különböző kerámiák várták a nebulókat, akik nemcsak körbesétálhatták, hanem meg is érinthették a helyszíneken található tárgyakat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szekszárdi Gyakorló Óvoda Katica csoportjának nebulói is megcsodálták az őstulok szarvat a Wosinsky Mór múzeumban
[/caption]

A régészeti előkészítő helyiségben tanúi lehettek a leletek megtisztításának, a restaurátor műhelyben pedig az edény-töredékek nagy türelmet igénylő összerakásának. Nagy tetszést aratott a 3600 éves, bronzkori agyag edény, valamint az az őstulok szarv, melyet kézről-kézre adva csodáltak meg a látogatók.  

Ezek is érdekelhetik