Kultúra

2010.06.11. 19:37

Húsz évig pihentette, most újra elővette az ecsetet

Az elmúlt húsz esztendőben „csak” szobrokat készített Szatmári Juhos László. Az ecsetet pihentette. Most újra elővette, és gőzerővel dolgozni kezdett, nagyméretű vásznakra.

TEOL/W.G.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szatmári Juhos László újra fest, harmadik lisszaboni tárlatára készül, alkotókedve, lendülete töretlen (Fotó: Lehőcz Péter)
[/caption]

Összesen 25 képet készít egy novemberi lisszaboni kiállításra. Ez lesz a harmadik tárlata a portugál fővárosban. Egyik fia az ottani egyetemen tanít, ő szervezi apja bemutatkozásait. Első alkalommal szobrokat, másodszor grafikákat vitt ki, s most a festményeivel indul útnak. De még előtte, a nyáron, közszemlére bocsátja Szekszárdon is az új termést.

Elmúlt már 60 éves Szatmári Juhos László, de alkotókedve, lendülete töretlen. A Forma Syomposium művésztelepet 14 éven keresztül működtette Szekszárdon. Ő készítette többek között a megyeszékhelyen a Holocaust emlékművet, a Gyűrűkertet, a Borkutat, az OTP-ben a Pénzverő, a kórházban a Gyámolító, a palánki iskola udvarán a Szarvas a lánnyal című szobrot.

S most, hosszú kihagyás után ismét „rászabadult” a festésre. Azt mondja: a szobrászat szigorúbb műfaj, a festészet játékosabb. A változatos színekkel a hajlékony vonalakkal könnyebben elmesélhetők az érzelmek és gondolatok, mint bronzba öntve. De persze a szobornak is megvan a maga varázsa. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!