Kultúra

2010.06.20. 15:15

Társakat kap a Hordómosó

Szoborpark készül Szakályban. Az ismert fafaragó népi iparművész, Törő György minden nyáron szervez ott – a szülőfalujában – egy alkotótábort. S a helyben születő munkák a települést gazdagítják.

TEOL/W.G.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Törő György (balról), Erdélyi István, Szemcsuk István és Baksics Tibor az új, szinte már teljesen kész Vadász szoborral (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A játszótértől a temetőig lassacskán már mindenütt fellelhetők Törő György és társai alkotásai.  A táborvezető kopjafáiról, honvéd emlékműveiről is ismert. A Don-kanyarban is áll egy műve, a Megbékélés kapuja.

Eddig 15 fafaragó tábort szervezett Szakályban. Az idén négyen varázsolták elő – szekercékkel, vésőkkel és késekkel – a rönkökből a szobrokat. A közös alkotásban részt vett Erdélyi István, Szemcsuk István és Baksics Tibor is. A falu végén tavaly felállított Hordómosó mellé most a Csősz és a Vadász kerül, kutyástól. A művek tölgyfából készültek.

Szerdán helyezik ki őket, és ezzel szoborparkká válik a hely, ahol eddig csak egy alkotás árválkodott. Az ötnapos fafaragó tábor szerdán fejeződik be. A két szobron kívül készült egy közterületi díszpad, egy játék az iskola udvarára, és sok szép díszítő faragás a temető ravatalozójánál. Törő György szeretné, ha a jövőben is gazdagíthatná faluját, nyaranta – alkotótársai segítségével –, néhány új köztéri munkával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!