Kultúra

2010.10.19. 12:55

Látja és láttatja a verset a reménység

Kaleidoszkóp Reménység Különdíjjal tért haza Csizmazia Dóra Európa Kulturális Fővárosából. Az elismerést a VersFesztiválon mutatott teljesítményéért kapta.

Hanol Erzsébet

– Látja és láttatja a verset. Érzi és érti. Szavalatával nem verssorokat, hanem gondolatokat közvetít. – Csak néhány dicséret azok közül, amelyeket Csizmazia Dóra érdemelt ki a hétvégén a pécsi Kaleidoszkóp VersFesztiválon. Nem csoda hát, hogy a művészekből, írókból álló zsűri az 52 színpadra lépő közül pont Dorkát jutalmazta a Kaleidoszkóp Reménység Különdíjával.

A Garay iskola harmadik osztályos drámatagozatos tanulója a szombati Klasszikus Versmondó Szalonban Kosztolányi Dezső A doktor bácsi költeményét adta elő, másnap pedig Kortárs Versmondó Szalonban Kovács Barbara A csacsi című versével nyűgözte le a zsűrit. Ez utóbbi ráadásul Dorka aktuális kedvence.

A Kaleidoszkóp VersFesztivált egyébként – amelyet Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjeként tartanak számon – hagyományosan Budapesten rendezi a Magyar Versmondók Egyesülete, ám az idén tekintettel az EKF-re Pécsre hozták az eseményt. De a fesztivál nemcsak versmondó versenyt jelent, hanem rendhagyó módon ötvözi a színház- és előadóművészetet, a prózairodalmat és a költészetet.

A program múlt hét kedden kezdődött. A közönség láthatott versszínházi előadásokat, hallhatott verskoncerteket. A műhelymunkából pedig a résztvevők is kivették a részüket, Dorka például Tamási Éva: Játéktér című előadásban statisztált.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a fesztiválra csak 12 éven felüliek nevezhettek, Dorkát viszont eddigi eredményei alapján mégis meghívták. Mostani sikerével pedig a Regősök húrján vers- és prózamondó versenyre várják. A felkészülésben édesanyja, Csizmazia Ferencné van segítségére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!