Kultúra

2011.02.01. 09:06

Íme az olvasócsalogató módszerek

Hiába vannak egy könyvtárnak jó kötetei, érdekes és értékes programjai, ha azokat nem tudja eladni.

TEOL/V.T.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Cselenkó Erika (Fotó: V.T)
[/caption]

Elsőként a belső viszonyokat kell rendbe tenni, hogy megállapíthassák, mi lehet ennek az oka. Utána lehet elindítani a külső kommunikációt sajtó és kiadványok útján azzal a céllal, hogy a szervezetről olyan kép alakuljon ki, ami megteremti a bizalmat.

Egyebek mellett erről beszélt Cselenkó Erika, a Paksi Közművelődési Kht. munkatársa a hétfői szakmai találkozón. Sietve hozzátette, a Pákolitz könyvtárnak rengeteg jó gyakorlata van. Ilyenek a rendezvények is, amelyekről szólva Gutai István, az intézmény igazgatója azt mondta, hogy ezekre azért van szükség, mert a könyvtár nemcsak „hoci nesze” könyveket biztosít, hanem találkozási hely is egyben. Ők pedig feladatuknak tekintik, hogy az épület falain belül valamint azon kívül is – iskolákban, nyugdíjasklubokban – népszerűsítsenek írókat, gondolatokat, történelmi személyiségeket.

A paksi kistérség könyvtári szolgáltató helyei 2009. január elseje óta tartoznak a Pákolitz István Városi Könyvtár szakmai irányítása alá. Azóta évente két alkalommal tartanak szakmai találkozót, hogy megbeszéljék a tapasztalatokat, teendőket. Tegnap ezt egybekötötték a Kistérségi Közkincs Kerekasztal összejövetelével. Ennek egyik oka az, hogy a tagság tekintetében is van átfedés és például az első témaként taglalt statisztika-készítési kötelezettség sem csak a könyvtárosokat érinti.

Értékelték a számítógépes kölcsönzésre való áttérés eddigi eredményeit is. Gutai István igazgató beszámolója szerint tavaly Gerjenben, Györkönyben, Pusztahencsén és Sárszentlőrincen már végeztek munkatársai az állomány rendezéssel, rögzítéssel, most Pálfán dolgoznak, majd folytatják a munkát a hátralévő hat szolgáltatóhelyen is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!