Kultúra

2012.09.26. 15:23

A líra és a képzőművészet találkozása

A város régi arcát idézi fel id. Horányi György és Péger József közös kötete, amelynek bemutatóját a Pákolitz István Városi Könyvtárban tartották kedden.

V. T.

Az Egyenes úton című könyv Horányi György verseit tartalmazza Péger József tusrajzaival.

Ez egy realista dokumentáció, amely a ’60-as, ’70-es éveket mutatja be. Mint Péger József elmondta, akkoriban a városi tanácsnál dolgozott, közreműködött a város térképének elkészítésében, illetve feladata volt a főutca kisajátítás alá vont házainak dokumentálása, ezért mindet – lakóival együtt – kívül-belül ismerte. Rajzokat, fotókat készített a lebontásra ítélt, mára feledésbe merült épületekről. Azt akkor még nem tudta, hogy mikor és mire fogja felhasználni, de megőrizte őket.

Az eddig fiók mélyén pihenő rajzok testvérét is megihlették, így találkozott össze a képzőművészet és a líra egy közös könyv formájában. A testvérpár első ízben jelentkezett közös alkotással, sőt Horányi György – bár régóta foglalkozik tollforgatással – írásait most először foglalta kötetbe. Fivérének, Péger Józsefnek viszont már két kötete megjelent.

A könyvbemutatón illetve a kötetben szereplő paksi képekből nyílt kiállítás megnyitóján a két szerző, illetve családtagok közreműködtek szavalattal. A kötetet Gálosi János nyugalmazott pedagógus mutatta be. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!