Kultúra

2013.07.10. 13:23

Gyönyörű énekszó hangzott a táborban

Az ország számos pontjáról és a határainkon túlról érkeztek a Váraljai Ifjúsági Táborba a lelkes énekesek. Idén elsősorban pásztorhangszerekkel, illetve az ezeken hagyományozódott népzenével foglalkoznak.

Vizin. B.

Gyönyörű énekszóra lettünk figyelmesek, amikor kedden délelőtt a Váraljai Ifjúsági Táborba érkeztünk. Fábián Éva és lelkes tanítványai szebbnél-szebb dalaikkal maradásra ösztönözték az embert az árnyakat adó fák alatt. A györei származású ismert népdalénekes kezdeményezésére 1997-től Váralja ad otthont az Egyszólam Népzenei Tábornak, amely már a 22. a sorban.

– Idén is az ország számos pontjáról és a határainkon túlról érkezettek részvételével tartjuk meg programunkat – összegezte Ötvös Györgyi. Az eseményt életre hívó Aranytíz Kultúrház programszervezője kifejtette, elsősorban pásztorhangszerekkel, illetve az ezeken hagyományozódott népzenével foglalkoznak. Szívügyüknek tekintik, hogy a táborhoz csatlakozók megismerkedjenek az eredeti forrást jelentő, idősebb mesterekkel, ezért minden évben hívnak vendégtanárokat például Erdélyből és a Felvidékről is. Délelőtt és délután tartanak oktatásokat, esténként pedig népmese és táncház gazdagítja a kínálatot. De kirándulás és egyéb szórakoztató programok is szerepelnek a július 7-14. közötti tábor elfoglaltságaiban. Szombaton a növendékeké lesz a főszerep: ekkor kell számot adniuk a hét során tanultakról.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Vidáman énekeltek a táborozók kedden délelőtt a fák hűvösében (fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

– Egyre kevesebb az olyan szépen éneklő, mesélő idős ember, akiktől tanulni tudunk, ezért minden lehetőséget ki kell használni, nincs jobb módja lelki identitásunk megőrzésében a személyes kapcsolatnál – utalt a tábor üzenetére Fábián Éva. Azt is megtudtuk tőle, hogy az idei programon is részt vesz a 94 éves Pál Pista bácsi, akinek csodás hangszerjátékán generációk nőttek fel.

– Örömmel fogadta és támogatta a város a táborozókat, amellett, hogy jó hírét viszik a környéknek, szép feladatot valósítanak meg – tette hozzá Potápi Árpád János, Bonyhád polgármestere, aki ugyancsak tegnap látogatta meg a vendégeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!