Kultúra

2013.07.12. 12:43

Igazi unikum a bátai tájház

A falu lakói adták össze a gyűjtemény anyagát, amely a most felújításra kerülő bátai tájházban látható.

Budavári Kata

Eredeti szépségében tündökölhet az a jómódú parasztház, mely tájházként működik Bátán. Az épület homlokzata újul meg, renoválják a szabad kéményt, rendbe teszik az ereszcsatornákat, átszerelik a riasztórendszert, és a tetőn is elvégeznek némi javítást.

A munka mikéntje nem mindegy, mivel műemlék épületről van szó. Mivel támogatást nem kapott a település, saját költségvetése terhére rendelte el a bruttó kétmilliós beruházást. Huszárné Lukács Rozália polgármester elmondta, az udvar téglázásához azért remélnek némi pályázati pénzt. Balogh Imréné, a tájház vezetője arról tájékoztatott, a gyűjtemény bekerült a szellemi kulturális örökség névjegyzékébe. A bátai volt már az Év Tájháza, de kétszer kapott különdíjat az Év Múzeuma pályázaton.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Különleges a bátai tájház
[/caption]

A tájház igazi unikumnak számít, egyrészt, mert minden darabot  helyiek adtak össze, másrészt, mert nagyon gazdag gyűjtemény. Itt található a hímestojás-kiállítás darabjai közül jó néhány, melyek egyrészt Bátán készültek, és vannak olyanok is, amelyeket az ország távoli részéről küldtek. A turista láthat néhány igen szép imakönyvet is, melybe a bátai családok több generációja jegyezte fel a gyermekek születésének időpontját. Természetesen találhatók itt használati tárgyak és gyönyörű népviseleti darabok is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!