Kultúra

2013.07.01. 18:37

Összefogtak a torony felújításáért a művészek

Gyönyörű hangversenyt adott vasárnap Bátaszéken Francsics Ildikó, Lozsányi Tamás és Lozsányi Soma azért, hogy a mielőbb elkészülhessen a templom toronysisakja.

Mauthner Ilona

Meghitt hangulatú hangversenyt adott vasárnap Bátaszéken Francsics Ildikó, Lozsányi Tamás és Lozsányi Soma. A jótékonysági koncertet a művészek a bátaszéki katolikus templom tornyának felújításáért vállalták.

Lozsányi Tamás zongora- és orgonaművész elmondta, Buxtehude, Bach, Mozart és C. Franck műveket adtak elő. A bátaszéki templom akusztikájában csodálatos élmény egy ilyen hangverseny, mind az előadónak, mind a hallgatóságnak. Személyes kötődése is van a templom orgonájához Lozsányi Tamásnak, hiszen Bátaszékről származik, édesanyja ma is ott él. Mint mondta, ott játszott életében először ezen a csodálatos hangszeren, amely egy életre rabul ejtette. A hangverseny megszervezését, lebonyolítását gesztus értékűnek ítélte, reméli, hogy sokan követik majd a példáját, hiszen ennek a bevételét is a templom toronysisakjának az elkészítésére szánják.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lozsányi Tamás a bátaszéki templom orgonáján játszik, a háttérben fia, Soma, aki szintén fellépett a vasárnapi jótékonysági koncerten (fotó: Mártonfai)
[/caption]

Mint ismert, a templom 110 éves tornya a múlt év végén vált életveszélyessé, ennek közvetlen elhárítása 55 millió forintba került. Mára már látogatható az épület, de a toronysisak felújítása újabb jelentős összeg, melyet a település és az egyházmegye együtt sem tudna előteremteni, ezért gyűjtést kezdeményeztek. A támogatók között szerepel Kóbor János, az Omega együttes énekese is, aki szintén bátaszéki. Ő augusztus 17-én itt indítja útjára nemzetközi, Európa számos nagyvárosát érintő templomi koncertsorozatát, melynek bevételéből szintén a toronysisak rekonstrukcióját segítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!