Kultúra

2014.01.30. 20:08

Brauer János kapta a Bazsonyi Arany Mecénás-díjat

Hetedszer írta ki a megyei önkormányzat Az Év Civil Szervezete pályázatát. A fődíj mellett két különdíj és a Bazsonyi Arany Mecénás-díj is gazdára talált.

Budavári Kata

– Sohasem lehet túlértékelni a civil szervezetek tevékenységét– fogalmazott L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke a Civilek Napján. A csütörtöki szekszárdi díjátadón arról is beszélt: a nyolcvanas évek végén sikerült a civil élet kereteit újra teremteni, annak ellenére, hogy nehéz volt abból a bénultságból felrázni az embereket, melybe a diktatúra kényszerítette őket. Dr. Puskás Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Az Év Tolna Megyei Civil Szervezet díj alapítója szerint az elismerés a Tolna megyei szervezetek szerteágazó tevékenységének pillanatképe. Hangsúlyozta, a civilek adják egy település működésének sava-borsát, a dolgok általuk válnak többé, mint tárgyak vagy épületek, és lesznek igazán paksiak vagy éppen bátaszékiek.

Az idei kiírásra egyébként a tavalyinál kevesebben jelentkeztek, ám a pályamunkák minden eddiginél nagyobb gonddal készültek. Dr. Say István, a bíráló bizottság szakmai vezetője elmondta, a fődíj és a különdíjasok mögé ezért képzeletben azok is felállhatnának a dobogóra, akik hajszálnyival maradtak le most.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tajti Zoltán (balról), Pajor Ágnes és Boda J. Szabolcs egyesületi vezetők és Brauer János mecénás (fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Míg a civilek pályázatait nehéz volt rangsorolni, a Bazsonyi Arany Mecénás-díj odaítélésében közfelkiáltással született döntés arról, hogy Brauer János, a Hungária Takarékszövetkezet vezetője kapja. A kitüntetés a civilek köszönete, hiszen 100 civil szervezetet és más intézményeket, rendezvények megtartását segítette. Támogatja az amatőr sportolókat, és évtizedek óta biztosít teret a helyi művészeknek alkotásaik bemutatásához.

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete címet az Ozorai Fiatalok Szervezete Egyesület kapta, és két különdíj is gazdára talált. A Kisszékelyi Kulturális Egyesület azzal érdemelte ki az elismerést, hogy a település történetének feltárása, a hagyományok őrzése és a programok szervezése mellett látható jelet is hagyott környezetében. Ilyen például az új fakereszt a falu központjában. A Tolna Megyei Méhész Egyesület pedig a megye méhészei számára rendszeres szakmai képzéseket, előadásokat szervez, és segítségével megváltozott munkaképességű emberek tértek vissza a munka világába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!