Kultúra

2014.01.08. 14:22

Ismeretek gazdag tárháza

Náluk is megvolt a fenntartóváltás, 2013 január elsejétől Szekszárdhoz kerültek, és nagyon jó a kapcsolatuk – kezdi a beszélgetést Németh Judit, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár vezetője, amikor a könyvtár életében jelentős tavalyi történésekről kérdezzük.

TEOL/Gyuricza Mihály

Ennyi pályázati pénzhez, állami támogatáshoz, mint tavaly, mostanában nem jutott az intézmény, jól tudtunk gazdálkodni – mondja Németh Judit. – Törvényi előírás, hogy az állami támogatások 10 százalékát dokumentumok beszerzésére kell fordítani, így közel 11 milliót költhettünk dokumentumokra. Ismét annyi folyóiratunk van, mint volt a könyvtár virágkorában. Gazdálkodásunk önálló maradt, magunk dönthetünk a beszerzésekről, és mert ügyesen gazdálkodtunk, még némi felújításra is jutott. Az eddigi információim szerint ez valószínűleg folytatódhat idén is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tavaly közel 11 millió forintot költhettek dokumentumokra. Ismét annyi folyóiratuk van, mint korábban – mondja Németh Judit (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]Németh Judit elmondta, alapelvük, hogy a könyvtár közösségi ház, az információ tárháza, amit „be kell lakni”, használni kell. Ezt sokszorosan megtették, ahogy még a foghíjas felsorolásból is kiderül: volt itt a Misztrál, a Csurgó Zenekar, a Kaláka Együttes, más előadó művészek, bábjátékosok. Országos jellegű program volt az egy hétig tartó Internet fieszta, és természetesen részesei voltak az Országos Könyvtári Napoknak is. Gyerekeknek kézműves programokat, éjszakába nyúló rendezvényeket szerveztek...

Fél évszázada a könyvtár építésekor a belépőnek az volt az benyomása, hogy a könyvtár azonos a sok könyvvel. Most mi a helyzet? – tettük fel a kérdést. Megtudtuk, hogy akkor nagyon modern volt ez a könyvtár, eleve könyvtárnak épült, nyitott polcos volt. Hatvanezer könyvre tervezték, most 360 ezer dokumentumuk van. Szerencsére ez a város statikailag egyik legerősebb épülete, így aztán nem okoz gondot az iszonyatos súly, pedig már a tető alatt is raktár van.

Évtizedekkel ezelőtt kezdődött a bővítés is: gyerekkönyvtár, zeneműtár, helytörténeti részleg, bővült az olvasóterem. A számítógépek megjelenésével aztán megváltoztak az igények is. Haza lehetett vinni a CD-ket, DVD-ket a rajtuk lévő zenével, adatrengeteggel. Az internet korában természetes, hogy meg lehet hosszabbítani a kölcsönzési határidőt, előjegyzést lehet kérni, akár skype-on beszélhet az olvasó, – vagy inkább a könyvtár szolgáltatásaira igényt tartó – a könyvtárossal.

A megye bármelyik pontjáról, kilencvennégy településről érhető el a szekszárdi könyvtár. Megindultak a számítógépes tanfolyamok, az embereket megtanítják az e-közigazgatásra, ha úgy adódik segítenek az adóbevallásban is.

Egyelőre még nem lesz belőlük múzeum

A kérdésre, hogyan látja a könyvtár jövőjét, Németh Judit azt válaszolta, hogy óriási, változtatható terekben, amelyeket a könyvtárlátogatók sokrétű tevékenysége tölt meg. Vannak, akik úgy gondolják, az e-könyvek megjelenésével a mostani könyvtárak múzeumokká válnak, hiszen 10-20-30 ezer könyv is ráfér egy-egy eszközre. A digitalizáció, az ismeretanyag elektronikus hordozókra történő felvitele egyre inkább valóság. Hogy melyiket használjuk, döntés kérdése. A régi és az új megjelenési formákban ugyanaz a tudáskincs rejlik. A könyvtár sok lehetőséget kínáló szolgáltatásaiban az olvasóé a végső szó.

A sok, itt csak részben említett program persze rengeteg munkával jár. Az „Újra dolgozni Tolnában Egyesület” programja révén nyolc önkéntest fogadtak, foglalkoztattak a legkülönfélébb feladatok ellátására. Előfordult közérdekű foglalkoztatás: néhányan így rótták le a közlekedésben elkövetett cselekményük miatt rájuk kiszabott büntetést. A diplomás közfoglalkoztatásban többnyire munkanélküli tanárok vesznek részt.

Leginkább a diákok és a szépkorúak jönnek

Az olvasók száma jórészt attól függ Szekszárdon is, hogy hány egyetemista van, mert elsősorban ők látogatják a könyvtárat. A másik jelentősebb réteg a nyugdíjasoké. A beiratkozott olvasók száma megközelíti a lakosság 15 százalékát. Ugyanakkor a távhasználat – interneten feltett kérdések, hosszabbítás, előjegyzés, katalógus, a különböző segédeszközök használata, navigálás más linkekre a könyvtár oldaláról – 60 százalékkal nőtt. Ez hatalmas munkát jelent, hogy zökkenőmentes legyen a hozzáférés. Természetesen e téren nincs különbség a végpontok és a központi épület között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!