Kultúra

2014.04.06. 21:27

Aki elveszíti múltját, annak jövője sincs

Teleki Júlia túlélők visszaemlékezésein alapuló, Hol vannak a sírok című könyvét ismerhették meg az egybegyűltek az IKSZT nagytermében rendezett kötetbemutatón.

V. T.

A szépszámú érdeklődőnek Gutai István, a paksi Pákolitz István Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója mutatta be az írónőt, aki az 1944 októberében ítélet nélkül, ártatlanul legyilkolt bácskai magyarok emlékének megőrzésére tette fel életét.

Édesapját mintegy háromezer társával együtt kivégezték, máig jeltelen tömegsírba hányták. Az asszonyokat gyermekeikkel a járeki haláltáborba szállították, mint háborús bűnösöket. Ez alól a mai napig nem kaptak felmentést sem az élők, sem a holtak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Teleki Júlia és Gutai István
[/caption]

Mint azt Gutai István is kiemelte, Teleki Júliát nem a bosszú szándéka vezeti, ahogy a többi túlélő visszaemlékezőt sem: azt várják, hogy valaki bocsánatot kér tőlük, lehetővé teszi, hogy immár 70 év után megemlékezhessenek apáik, testvéreik ma még szemétdomb fedte sírjánál. Azt szeretné, ha „minél több ember tudna erről a szörnyűségről, mert aki elveszíti múltját, annak nincs jövője sem”. Faddon többen letelepedtek az akkori menekültek közül. Az ő visszaemlékezésük felerősítette Teleki Júlia előadásának megrázó erejét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!