Kultúra

2014.06.17. 15:45

Híres paksi elődök életművét mutatja be a kötet

Híres paksi elődök életművét gyűjti csokorba Kernné Magda Irén városházán bemutatott kötete, amely a 2009-ben megjelent könyv bővített változata.

Vida Tünde

A kötetet méltató Tell Edit alpolgármester emlékeztetett rá, hogy Paks a kultúra mecénása. A mindenkori városvezetés fontosnak tartja a helyi értékek megőrzését, éppen ezért az elmúlt néhány évben több kiadvány megjelentetését is támogatta. – Egyre kevésbé marad meg az a generáció, az a kollektív emlékezet, ami még vissza tudna és akarna emlékezni a letűnt korokra, legendáriumokra, személyiségekre. Úgyhogy utolsó pillanatban vagyunk, hogy a helytörténetet ilyetén módon megörökítsük – hangsúlyozta.

A Híres paksi elődök című gyűjtemény a Pákolitz István Városi Könyvtár Hiador sorozatában jelent meg ezer példányban. Pumerscheinné Bedekovity Zóra igazgató aláhúzta, hogy a helytörténeti helyismereti anyag felkutatása, közzététele, megőrzése kiemelkedő feladatuk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kernné Magda Irén (A szerző felvétele)
[/caption]

Olyan paksiak kerültek a kötetbe, akiknek a tevékenysége a közösség számára maradandó értéket jelent, legyen szó publikációról, valaminek a létrehozásáról, alkotásról. – Csak azok, akiknek már lezárt az életműve, mert az vitathatatlan– húzta alá Kernné Magda Irén. Az első kötet nagyon gyorsan elfogyott, igény mutatkozott az újbóli megjelenésre, de annak csak úgy látták értelmét, hogy kibővítik. Immár Balás Sándor, Benkő Antal, Kováts Jenő, Kuti-Horváth György, L. Németh Erzsébet, Németh Imre, Morgen Ferdinánd és Vass György életébe, munkásságába is bepillantást nyer az olvasó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!