Kultúra

2015.07.13. 17:06

Két aranyat kapott az Ifjú Szív

Kiválóan szerepelt a szekszárdi Ifjú Szív Német Nemzetiségi Táncegyüttes a balatonberényi nyári művészeti fesztiválon.

Venter Marianna ([email protected])

A balatonberényi regionális fesztivál nemzetiségi néptáncversenyén arany minősítést kapott az Ifjú Szív. Nem is egyet, hanem mindjárt kettőt, mivel két tánccal mutatkoztak be a zsűri előtt.

– A Polka és a Wir tanzen (Mi táncolunk) című koreográfia is arany minősítést kapott a fesztiválon. A szakmai értékelésen külön kiemelték a táncosaink testtartását, a viseletet, az előadott darabok arányait, mozgalmasságát. A megmérettetést komoly felkészülés előzte meg, mégpedig egy ötnapos tánctábor, ahol a versenydarabokat és természetesen más koreográfiákat is gyakoroltunk – mondja Gaál László, az együttes vezetője, és egyben a két bemutatott tánc koreográfusa. Mindkét darabot most zsűriztették először. A Polkát, amely tavalyi szerzemény, már láthatta a közönség, a Wir tanzen azonban teljesen új koreográfia, a táborban tanulták be, és a tervek szerint az őszi fellépések során mutatják be a nagyközönségnek. A versenyen 21 táncegyüttes mérte össze a tudását. Az Ifjú Szív egy 14 fős, felnőtt táncosokból álló kamaracsoporttal utazott el a megmérettetésre.

Az együttes 1989-ben alakult. A szekszárdi Dienes általános iskola akkor igazgatója, Vitéz Zsolt, kereste meg Gaál Lászlót azzal, hogy szeretne létrehozni egy iskolai gyermektánc-csoportot. A diákoknak annyira megtetszettek a közös próbák és mindenekelőtt a sikereket hozó fellépések, hogy elhatározták: az iskola befejezése után is együtt maradnak. Az együttesnek jelenleg több mint 250 táncosa van, ha igény van rá, ennyi embert tudnak népviseletben színpadra állítani. Mindez úgy lehetséges, hogy a tánccsoportnak vannak partnerintézményei, mégpedig a Dienes-, a Babits- és a Baka általános iskola, ahol nemzetiségi néptáncra járhatnak a gyerekek. Közülük válogatják ki a legjobbakat, akik versenyekre, hazai-, illetve külföldi fellépésekre utaznak. Az Ifjú Szív tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból a megyeszékhely önkormányzata A kultúra erejével Szekszárdért kitüntetést adományozta Gaálné Hoffercsik Dóra művészeti vezetőnek és Gaál László együttes vezetőnek 25 éves, Gaál Arielnek, az együttes táncosának, pedig 20 éves munkájáért.

Az együttes vezetője elmondta, a két arany minősítés nagy öröm számukra, többek között azért is, mert jelzi: az Ifjú Szív továbbra is tartja azt a színvonalat, amely már több kiváló eredményt hozott a számukra. Tavaly novemberben például egy nemzetközi versenyen remekeltek a csehországi Choteborban tartott nemzetközi megmérettetésen. Hat kategóriában, több mint 300 táncos vett részt a nívós eseményen, amelyen a szekszárdi táncosok – a korábbi évek jó teljesítményét folytatva – arany minősítést kaptak, sőt, még a kategória elsőséget is elhozták. Az együttes egy reneszánsz blokkot mutatott be. A zsűri elnöke külön kiemelte a szekszárdiak esetében, hogy a ruhák, a hajviseletek és a zeneszerszámok – az Ungaresca Consort Zenekar kísérte az együttest – mind korhűek voltak, a táncosok tartása, mozgása pedig gyönyörű. Mint kategória győztesek, idén is ott lesznek a csehországi fesztiválon, s már az is biztosnak látszik, hogy a két aranyminősítésű koreográfia is szerepel a műsorukban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!