Kultúra

2016.06.26. 18:02

Pezsgő volt az éjszaka

Megyeszerte változatos programokkal várták az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. Az estig is kitartó hőség ellenére is nagy volt az érdeklődés a programok iránt.

Hargitai Éva ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Szinte minden korosztály képviseltette magát szombaton este a Wosinsky Mór múzeum programjain (Fotó: Makovics Kornél). AZ ESEMÉNYEN KÉSZÜLT TOVÁBBI FOTÓKÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
[/caption]

Igazi buli hangulat várta szombaton este az érdeklődőket a Wosinsky Mór Múzeumnál, amely előtt a Borok és Húrok Fesztivál kapcsolódó rendezvényének keretében világzenére rophatták a résztvevők, amihez finom szekszárdi borokkal is megalapozhatták a hangulatot. Ezt sokan meg is tették, míg mások a múzeumba húzódtak be, ahol a Múzeumok Éjszakája hagyományaihoz hűen idén is számos szórakoztató ismeretszerzési lehetőséggel várták őket.

Elmaradhatatlan eleme a programnak, hogy a látogatók ilyenkor a padlástól a pincéig bejárhatják az épületet. Most sem volt ez másként. A padlás túra első állomásán a restaurátor műhelyben zajló munkába nyerhettek bepillantást az érdeklődők. A második színhely az igazgatói iroda volt, ahol dr. K. Németh András túravezetőtől megtudhatták, hogy az intézmény vezetője ma ugyanannál az asztalnál ül, amelynél annak idején Wosinsky Mór, a múzeum alapítója is dolgozott.

Hőseinkről többet

Bonyhádon a Múzeumok Éjszakáján a Völgységi Múzeum a „Hősök, Felfedezők, Újítók” tematika köré szervezte programjait. Esti mesével kezdtek, majd a nagy történelmi fordulópontok hőseit mutatták be a látogatóknak. Egy kis tüzes éjszakai piknikre is várták a vállalkozó kedvűeket, sőt a legbátrabbak még át is ugorhattak a lángok felett. Tamásiban pedig Farkas Páll nótárius és kora, a 19. század eleje volt a téma szombat este.

Arról is információt kaptak, hogy a múzeumban 8 gyűjteményt kezelnek és több mint 700 ezer tárgyat őriznek. Megnézhették azt a közel kétméteres narvál szarvat is, amely a rég megszűnt természettudomány gyűjtemény emlékeként maradt az irodában, és minden bizonnyal 100 évnél is régebb óta tartózkodik a falak között. A harmadik és egyben utolsó megálló az intézmény padlása volt, amely jelenleg elsősorban embertani raktárként funkcionál, bár itt van az a fóliasátor is, amelyben a restaurátorok a nagyobb fa tárgyakat szokták elgázosítani a szú populáció kiirtása végett. A raktári állományból egy megközelítően 1000 éves női, és egy több mint 5000 éves mórágy tűzkődombi férfi koponyán közelebbről is megfigyelhették a látogatók a nemi jellegeket, valamint az idő munkáját. A pincetúra tulajdonképpen a pincében tavaly elkészült látványraktár felfedezését jelentette, ahol többek között a 20. század elektronikai cikkeinél nosztalgiázhattak a felnőttek, míg a gyerekek már inkább rácsodálkoztak a tárgyakra.

Összességében nagy volt a nyüzsgés a múzeumban, ott jártunkkor egymást érték a nagyszámú látogató csoportok. Minden bizonnyal a túrák mellett az előadások és az ős-, honfoglalás és római kori ruhákba való öltözködés iránt is volt érdeklődés. Ugyanakkor a Babits Mihály Emlékház és Mészöly Miklós Emlékház is programokkal várta az éjszakai látogatókat. A megyeházán is zajlott az élet, ahol a Garay Ákos népi életképeiből és fotóiból összeállított kiállítást megnyitották, és ahol többek között a légópincét is be lehetett járni zseblámpával.

Géniuszok nyomába eredtek

Főként családok eredtek a „Géniuszok nyomába” a Paksi Képtárban a Múzeumok Éjszakáján. Az intézmény ezzel a mottóval szervezett esti programján művész-zsenik bőrébe bújhattak a látogatók, s a különböző állomásokon át Picasso, Escher, Mondrian, Vasarely vagy épp Vera Molnar művészetével ismerkedhettek. A múzeumban töltött éjszakát a Rozsnyói Péter Trió jazz-koncertje gazdagította zenei élménnyel. A hangverseny és a foglalkozások

ideje alatt a képzőművészeti raktárban barangolhattak az érdeklődők.

Dunaföldváron megnyílt a 40 éve vár a Vár című kiállítás, a várudvarban hőspróbára, kézműves foglalkozásra hívták az éjszakai látogatókat, akik akár táncra is perdülhettek, hiszen Juhos Melinda és Tótin Katalin közreműködésével tangó est tarkította a programot. Sötétedés után fénybe öltözött a vár és a zenés, látványos produkció végén máglyát gyújtottak. V. T.

ideje alatt a képzőművészeti raktárban barangolhattak az érdeklődők.

Dunaföldváron megnyílt a 40 éve vár a Vár című kiállítás, a várudvarban hőspróbára, kézműves foglalkozásra hívták az éjszakai látogatókat, akik akár táncra is perdülhettek, hiszen Juhos Melinda és Tótin Katalin közreműködésével tangó est tarkította a programot. Sötétedés után fénybe öltözött a vár és a zenés, látványos produkció végén máglyát gyújtottak. V. T. Szinte minden korosztály képviseltette magát szombaton este a Wosinsky Mór múzeum programjain (Fotó: Makovics Kornél). AZ ESEMÉNYEN KÉSZÜLT TOVÁBBI FOTÓKÉRT KATTINTSON A KÉPRE! -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!