Kultúra

2016.09.18. 10:12

Újra és újra megfesti a várost

Kerekesné Varga Veronika képeinek vissza-visszatérő témája a megyeszékhely és a város környéke. Alkotásaival a szívének oly kedves vidéknek állít emléket.

Venter Marianna ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kerekesné Varga Veronika festményeinek gyakran ad témát szeretett városa és annak környéke (Fotó: beküldött kép)
[/caption]

– A családunktól nem idegen a művészet, így nem számított kirívónak, hogy már gyermekkoromtól rajzoltam. Ezért is választottam a továbbtanulásra a pécsi művészeti szakközépiskolát, de nem sikerült bejutnom, így más irányt vett az életem, de ezt egyáltalán nem bánom, ez így van jól. Most már ez is az életem része, és a sors különös játéka, hogy a szakmámat és a hobbimat bizonyos területeken össze lehet kapcsolni – kezdi Veronika.

Tizenhárom évesen a Szekszárdon élő és alkotó Molnár Mózsi György festőművész segítségével sajátította el a szénrajz készítés és az akvarellfestészet alapjait. Tanítójától az oktatás mellett megfelelő indíttatást kapott a művészetekkel való foglalkozáshoz. A középiskolai tanulmányai alatt kevés ideje jutott a festészetre, ez idő alatt mindössze néhány munka született. Később új erőt adott számára az alkotáshoz a KINVA művésznéven ismert Várdombi Nagy Krisztián aki 2011 óta foglalkozik művészeti képzésével. Mint mondja, tőle sajátította el – és még most is tanulja – az olajfestés csínját-bínját. 2011-ben már országos kiállításon vett részt Seprőkötő című képével, és ebben az évben nyílt meg első önálló kiállítása Sióagárdon a Leányvárban.

Ugyanebben az évben vett részt először az őcsényi festőtáborban – azóta minden évben ott van – ahol Cs. Vasváry Ibolyától és más ismert és elismert művész barátaitól tanulhat. Előző munkahelyén, az alsótengelici Csilla Otthonban, évekig tartott művészetterápiás csoportfoglalkozásokat a szenvedélybeteg lakóknak. 2012-ben csatlakozott a Bárka Művészeti Szalon közösségéhez. Folyamatosan tanul, fejlődik, ezt a célt szolgálja a most zajló művészeti terapeuta képzést is.

– Szeretném a képeimmel átadni a szülőföldemhez való ragaszkodásomat és szeretetemet, hogy más is lássa, milyen szép ez a vidék, minden ízében milyen vonzó, kifejező. Bár mást is festek, Szekszárd és környékének megörökítése a kedvenc témám. Szeretnék eljutni külföldre, megismerni, és természetesen megfesteni más tájakat, hangulatokat. Bízom benne, hogy egyszer valóra válik ez a kívánságom, és lehetőségem lesz részt venni külföldi művészeti táborban. Addig is, tovább festem kedves városomat – zárja a beszélgetést az alkotó.

Művészetterápia segít az egészségmegőrzésben

A művészetterápia lényege, hogy az alkotásnak mint az önkifejezés kreatív formájának nemcsak az egészségmegőrzésben van lényeges szerepe, hanem az egészséges személyiség megismerésében, sőt körülírásának és fogalmának meghatározásában is. Ezért a művészeti terápiás műhelyek egyben a „lelki alkímia” színterei is, mivel a gyógyításon túl a személyiség mélyebb megismerését is szolgálják. A művészetterápia az emberi növekedést támogató tanulási módszerként is eredménnyel hasznosítható, mivel előmozdíthatja a kreatív potenciálok kibontakoztatását. A művészetterapeuták elsősorban lelki természetű problémákkal küzdőkkel kerülnek kapcsolatba. A problémák megoldásában segítenek azzal, hogy a pácienst bevonják az egyéni, vagy közös alkotás élményébe, mely örömet okoz, és segíti a lelki egyensúly helyreállását.

Névjegy

Kerekesné Varga Veronika 1973-ban született Szekszárdon. Általános iskolai tanulmányait a II. számú (jelenleg Garay) általános iskolában végezte, majd a szekszárdi dr. Kelemen Endre egészségügyi szakközépiskolában tett érettségi vizsgát. Szociális munkás diplomáját a PTE szekszárdi karán szerezte. Jelenleg a budapesti Wesley János főiskola komplex művészeti terapeuta képzésén vesz részt. Jelenleg gyermekvédelmi gyámként dolgozik. Gyermekkorától rajzol és fest.

Házas, férjével két gyermeket neveltek fel. Anna tanító diplomát szerzett és már dolgozik, Barnabás egyetemista a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán.

Hobbi: a család, a festészet és a munka együtt kitölti az életét, másra nem nagyon jut idő. Szabadidejében szívesen járja a szekszárdi szurdikokat, témát keresve képeihez.

Házas, férjével két gyermeket neveltek fel. Anna tanító diplomát szerzett és már dolgozik, Barnabás egyetemista a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán.

Hobbi: a család, a festészet és a munka együtt kitölti az életét, másra nem nagyon jut idő. Szabadidejében szívesen járja a szekszárdi szurdikokat, témát keresve képeihez. Kerekesné Varga Veronika festményeinek gyakran ad témát szeretett városa és annak környéke (Fotó: beküldött kép) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!