Kultúra

2017.06.26. 10:17

Tömegeket vonzott a Múzeumok Éjszakája

Valószínűleg látogatócsúcsot eredményezett a Múzeumok Éjszakája Szekszárdon.

Szeri Árpád ([email protected])

A múlt szombati, késő délutántól éjfélig zajló rendezvény három helyszínén, azaz a múzeumban, a Babits Emlékházban és a vármegyeházán Ódor János igazgató becslése szerint legalább háromezer látogató fordult meg. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Érik a nézőszámrekord: egy idő után már sor állt a múzeum bejáratánál (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

A Tücsök Zenés Színpad ezen a napon – a múlt szombaton – nem véletlenül énekelt kizárólag a sárkányokról a Wosinsky Mór Megyei Múzeum előtti téren. Az intézmény ugyanis időszaki kiállítással tette emlékezetessé az immár hagyományos Múzeumok Éjszakáját. Sárkányok mindig lesznek – ezt a címet kapta a tárlat, mely a dolgok természetéből adódóan főképp a legkisebbek, azaz a gyermekek fantáziáját ragadta meg.

Megnyitó beszédében Ács Rezső is többek között azt húzta alá, hogy a személyes tapasztalás, az élmény semmivel sem váltható ki. Ezt az élményt pedig a tanulóifjúság is átélheti. – A fiataloknak meg kell mutatni a múltat, másrészt meg kell szerettetni velük a múzeumot – hangsúlyozta a polgármester. – Jól eső érzéssel tölt el bennünket az is, hogy a várossal kötött szerződés értelmében a szekszárdi iskolások tematikus órák keretében ingyenesen látogathatják a múzeumot.

Ács Rezső arra is felhívta a figyelmet, hogy idén ötvenéves a Babits Mihály Emlékház, ezért a Múzeumok Éjszakája most évfordulós rendezvény. Mondandója végeztével az első emeletre, a kiállítóterembe invitálta a nebulókat. Az egyik oldalfalon egy hatalmas, fekete-fehér, sárkányos mesekönyv-illusztráció várt arra, hogy szorgos kezek kiszínezzék. A gyermekek pillanatokon belül filctollakkal ügyködtek a rajzon, néhány „ecsetvonással” a polgármester is hozzájárult a közös munka sikeréhez.

Nóránál nyerő a mesebeli hétfejű

A múzeumi tárlat bejáratánál Szerb Antal sorai fogadták a látogatókat. „Ha a repülőgépek egyszerre mind elpusztulnának, a következő nemzedéknek talán már nem is volna semmi képzete a repülőgépről. De sárkányok mindig lesznek, amíg emberek élnek a földön…” A nagycsoportos Frey Sára ennek a meglátásnak ellentmondva kijelentette, hogy sárkányok a valóságban bizony nem léteznek.

– A filmekben vannak – tette hozzá megengedően. Azt is közölte, hogy most első alkalommal járt – a nagyszülők kíséretében – a múzeumban és nagyon tetszett neki a hely. A 2. osztályos Makrai Virág Nóra – aki Bajáról érkezett – ugyancsak megerősítette: ő maga létező sárkányt nem látott. A mesékben viszont találkozott velük, s ha már lehet választani, akkor a hétfejűeket kedveli jobban.

Maga a tárlat, melyet Emőd Terézia, a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológus-könyvtárosa valósított meg, valamennyi bemutatott tárgyával a sárkányokat jelenítette meg: könyvek, rajzok, eszközök idézték a mesék mitikus lényét. Ódor János igazgató lapunkkal azt is közölte, hogy a Wosinsky Mór Múzeum néhány saját, sárkányos mintázatú anyagával – úgy mint középkori kályhacsempe Ozoráról, kelta kardhüvely Faddról, indiai polc, japán szobrocska – is gyarapította a kiállítást.

A Múzeumok Éjszakája természetesen túlmutatott az átütő sikert arató sárkány témakörön. Hiszen ahogyan az elmúlt években, ez alkalommal is beöltözhettek a gyermekek őskori, római és honfoglalás kori ruhákba, zseblámpás kalandtúrára mehettek a padlástól a restaurátor- műhelyig, valamint felfedezhették a pincemúzeum kincseit is. Pontban éjfélig, hiszen ezen a napon az intézmény ekkor zárt, és gyermekek, sárkányok egyaránt álomba merülhettek.

– A filmekben vannak – tette hozzá megengedően. Azt is közölte, hogy most első alkalommal járt – a nagyszülők kíséretében – a múzeumban és nagyon tetszett neki a hely. A 2. osztályos Makrai Virág Nóra – aki Bajáról érkezett – ugyancsak megerősítette: ő maga létező sárkányt nem látott. A mesékben viszont találkozott velük, s ha már lehet választani, akkor a hétfejűeket kedveli jobban.

Érik a nézőszámrekord: egy idő után már sor állt a múzeum bejáratánál (Fotó: Makovics Kornél) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!