100 éve született

2021.09.29. 07:05

Programsorozattal emlékeznek meg a sci-fi irodalom mesteréről

A futurológia, a technológia, a mesterséges intelligencia és a kibernetika témaköreivel foglalkozó író művei a mai napig népszerűek.

Klosterneuburg on June 5th 1991: Author Stanislaw Lem was awarded with the 'Franz Kafka Prize for Literature 1991'. (Photo by ULRICH SCHNARR / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)

Forrás: APA-PictureDesk via AFP

Fotó: Ulrich Schnarr

LEM100! címmel könyvbemutatóval, filmvetítéssel és kiállításmegnyitóval emlékeznek meg a 100 éve született a lengyel íróról, Stanislaw Lemről csütörtökön a budapesti Lengyel Intézetben.

Idén lenne 100 éves Stanislaw Lem, a világ egyik legismertebb és legolvasottabb lengyel írója. Az alkalomból a Szejm, vagyis a lengyel alsóház 2021-et Lem-emlékévvé nyilvánította.

A budapesti Lengyel Intézet az évforduló alkalmából bemutatja a Poket kiadó gondozásában nemrég ismét megjelent Solaris című regényt. Továbbá műsorra tűzik A szoba című lengyel rövidfilmet. A 19 perces sci-fi vígjáték Ijon Tichy űrhajós egyik legizgalmasabb kalandját dolgozza fel A hetedik utazás című elbeszélés alapján.

Az emlékév alkalmából nyíló kiállításon kortárs lengyel grafikusok Lem-interpretációi és Daniel Mróz illusztrációi lesznek láthatóak. Mróz tervezte Lem tizenegy könyvének borítóját is, így munkái visszavonhatatlanul összenőttek az író műveivel.

Az 1921 és 2006 között élt Stanislaw Lem méltán nevezhető a sci-fi irodalom világhírű klasszikusának és egyben a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom legsikeresebb terjesztőjének.

Könyveiből több mint 40 millió példány kelt el világszerte és összesen 49 nyelvre fordították le őket.

A Lengyel Intézet eseményén való részvétel a korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációhoz kötött. További információ a rendezvény Facebook-oldalán olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!