szokásaink

2018.12.06. 07:00

A hölgyek többet olvasnak

Lucinda Riley romantikus író mitológiai könyvsorozata, Orbán Viktor kedvenc szerzője, Yuval Noah Harari Homo Deus – A holnap rövid története és az auschwitz-i túlélő Edith Eva Eger A döntés című könyve vezetik az Illyés Gyula Megyei Könyvtár sikerlistáját.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

– A legnagyobb könyvsikerekre – a folyamatos előjegyzések ellenére – jellemző, hogy évente legfeljebb ötven-hatvanan tudják elolvasni. Hiába van egy-egy műből több példány a megyei könyvtárban, a kölcsönzött könyveket általában egy hónap múlva hozzák vissza – mondta lapunknak Liebhauser János igazgató.

Hozzátette, nagyon kedveltek a skandináv krimik, ezeket többnyire nem szerzőhöz kötve keresik. A „klasszikusok”, mint például Agatha Christie művei azonnal ismét népszerűvé válnak, amint új kiadásban jelennek meg. Bán Mór Hunyadi- és Robert Merle Francia história sorozatát is sokan keresik, valamint közkedveltek a magyar női szerzők, közülük leginkább Fejős Évát és Schäffer Erzsébetet szeretik. Összességében azt lehet mondani, hogy a nők sokkal többet olvasnak, mint a férfiak, aki viszont férfiként olvasó típus, legalább annyira elkötelezett.

– Az én gyerekkoromban még természetesek voltak az indiános könyvek, de ma már nem értik Winnetou-t, mert vannak helyette vámpírok, zombik, sokkal filmszerűbben megírt, akciós váltásokkal tarkított történetek. Annak idején például a Harry Potter könyvek sikerét a filmkultúra változása határozta meg, annak az olvasói generációnak, amely a varázslótanonc történetén nőtt fel, a cselekményvezetés volt a fontos – mondta Liebhauser János.

A könyvtárigazgató arról is beszélt, hogy az olvasói szokásokat követve az egyszerű ponyva valamint a magas szépirodalom még inkább kezd összemosódni, a tömegigényeknek egyre jobban megfelelni. Mindezt a kiadók is érzékelik, ezért teszik tipográfiailag hasonlóvá a könyveket.

Új olvasói generáció a könyvtárban

Kezd markánsan megjelenni egy ifjabb olvasói korosztály az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban. Liebhauser János igazgató elmondta, létezik egy olyan generáció, amelyre jellemző, hogy a szüleik tudatosan felvállalták, gyermekeikkel megszerettetik az olvasást, a könyvek varázslatos világát. Mindez ugyanis nemcsak az iskola dolga, legalább ennyire fontos a család. Úgymond harmadik lábként tud ebben partner lenni a könyvtár.

A megyei könyvtárnak jelenleg közel négyezer regisztrált tagja van, egy évre 2000 forint a tagdíj, a tizenhat évnél fiatalabb és a hetven évnél idősebbek ingyen, a fogyatékkal élők és a diákok kedvezményesen tudnak beiratkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában