Regionális Gitárverseny

2020.02.17. 17:30

A verseny ösztönöz a gitártanulásra

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

A nyolcadik Regionális Gitárversenyt rendezték a szekszárdi Garay iskola Liszt Ferenc zeneiskolájában. Mint azt Tóth Mónikától, a gitár tanszék munkaközösség vezetőjétől megtudtuk, Tolna-, Somogy- és Baranya megyei növendékek mérték össze tudásukat öt korcsoportban és kamarazenekari kategóriában. A zeneiskolák kilenc várost képviseltek tizenhat kollégával és körülbelül hatvan indulóval.

A megmérettetés elindítójától, vagy ahogy a gitártanárok fogalmaztak, a küldetés szellemi atyjától, Környei Miklóstól megtudtuk, annak idején az országos és nemzetközi versenyekkel kapcsolatos negatív élményei okán szervezték az első szekszárdi találkozót. A rossz élmény, amit nem csak nekik, de más fiatal versenyzőknek is át kellett élniük, a zsűri igazságtalan döntése volt. Történt egyszer, hogy Környei Miklós növendéke, akit harmadikként értékeltek, vastapsot kapott a díj átvételekor, az első helyezettet viszont kifütyülte a közönség. A régiós verseny célja, hogy a fiatalokat inspirálja a zenetanulásra, hogy támogassa őket, és pozitív élményeket szerezzenek.

A mostani alkalmon a Tolna megyei versenyzők szépen szerepeltek. Bronz minősítést kapott Orbán Ákos (tolnai Wosinsky iskola és AMI), Doszpod Anna (szekszárdi Garay iskola és AMI), Fonyódi Ádám (Garay), Guld Hanka (Wosinsky), Madarász Zita (Garay), Pilisi Anna (Garay). Ezüst minősítést érdemelt kamara kategóriában a Ferencz Ábel és Horváth Boglárka gitárduó (Garay), A Szomszédok fuvola-gitár duó, azaz Horváth Zsófia és Till Zsófia (Garay), a 48 Hours Kamaracsoport: Bábel Zita, Borsiczky Ádám, Dicső Botond, Doszpod Anna, Ferencz Ábel, Horváth Barnabás, Pilisi Anna, Régi Emese (Garay). Arany minősítést szerzett Steig Benjamin (Garay), Volf Nóra (Pro Artis, Paks), a Fausz Kolos és Szabó Nándor gitárduó (Wosinsky), a Deák Júlia és Keserű Dorka Panna fuvola-gitár duó (Garay). Aranyat és különdíjat Vida-Szaksz Lili (bátaszéki Kanizsai iskola és AMI), Hollósi Hanna (Garay), Kolki Ákos (Pro Artis).

Felkészítőik: Lászlók Éva, Molnár Márta, Tóth Mónika, Ágostonné Béres Kornélia (Garay), Kovács Dóra (Wosinsky), Szabados László (Pro Artis), Orbán István (Kanizsai).

Borítókép: Az egyik versenyző, Kovács Bálint gitározik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában