Elismerés

2018.06.26. 09:39

Az amerikai filmakadémia két magyart is hívott tagjai közé

Tarr Bélát rendezőként és íróként, Herbai Mátét, aki a Testről és lélekről című Arany Medve-díjas film készítésében is közreműködött, operatőrként hívták meg a testületbe.

Minden eddiginél több, 59 országból 928 tagot invitált soraiba az amerikai filmakadémia, köztük a bő hétórás mesterművet, a Sátántangót, illetve A torinói ló című filmet is jegyző Tarr Bélát, valamint Herbai Mátét, a Camerimage nemzetközi filmoperatőr-fesztivál fődíjasát.

Tarr Béla filmrendező 2012. február 3-án.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az Oscar-díjakról is döntő testület korábbi ígéretéhez híven igen széles körből választotta ki új tagjait,

akik közül a legfiatalabb 14, a legidősebb 86 éves.

Tizenheten Oscar-díjasok, 92-en Oscar-díjra jelöltek voltak.

Az új tagok 49 százaléka nő. Az egész testületben így a nők aránya 31 százalékra emelkedett a 2015. évi 25 százalékról. A meghívottak között 38 százalék a nem fehérek aránya, ezzel 2015 óta megduplázódott számuk a testületben és arányuk elérte a 16 százalékot.

Herbai Máté operatőr
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A meghívott színészek között van Tiffany Haddish, Daniel Kaluuya, Kumail Nanjiani, Gina Rodriguez, Amy Shumer, Lea Seydoux, Christine Baranski, Dave Chappelle, Sarah Silverman és Kya Sedwick, csakúgy mint a 84 éves Eileen Atkins és a 14 éves Quvenzhané Wallis, A messzi dél vadjai című film főszerelője, akit Oscar-díjra jelöltek.

A színészek alkotják most már a több mint 9200 tagú filmakadémia legnagyobb szekcióját, arányuk 20 százalék.

A rendezők, írók, operatőrök között meghívták J.K. Rowling brit írót, a Harry Potter-regénysorozat szerzőjét, Ali Aszgari iráni rendezőt, Joe Rober Cole-t, a Fekete Párduc forgatókönyvíróját, Luca Guadagninót, Chloe Zhaót, Nadine Labakit, Ziad Doueirit és Michel Gondryt is.

Kendrick Lamar, Melissa Etheridge, Sufjan Stevens és Questlove a zenészek soraiba kapott meghívást.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 2016 januárjában jelentett be a tagság összetételét befolyásoló jelentős változtatásokat, amikor egymást követő két évben a színészi kategóriákban csak fehér színészek kaptak Oscar-jelölést.

Borítókép: részlet a Sátántangó című filmből. Forrás: filmtett.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában