kiállítás

2020.01.14. 09:30

Bálint Tibor munkáiból nyílt kiállítás a Csengey központban

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula

Kalotaszeg viseletével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Csengey Dénes Kulturális Központ legújabb kiállításán. Bálint Tibor bujkakészítő, a népművészet mesterének munkáiból nyílt tárlat. A Kolozsvár közelében, Türén élő szabómestert Kovács Lajos, a paksi Vetővirág Népzenei Együttes vezetője hívta meg a városba, miután neki is készített egy bujkát. – Szerettem volna, ha a paksiak is látják ezeket a csodás munkákat – mondta a szervező.

Hozzátette: a bujka téli viseletű, gazdagon díszített kabát. A kiállításon autentikus és stilizált készítésű, női és férfi darabok egyaránt helyet kaptak. Ezek mellett fotókat is kiállítottak, amelyek szintén női és férfi viseleteket mutatnak be.

A február 9-ig látogatható kiállítást Gaál János, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főrestaurátora, múzeumi főtanácsos nyitotta meg, a zenéről pedig a Szucsán Banda, valamint a Pro Artis zeneiskola tanodásaiból álló alkalmi zenekar gondoskodott. A megnyitón jelen volt Bálint Tibor és a felesége, Etelka is, aki a bujkák hímzésében segít a férjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában