kulturális önazonosság

2019.12.14. 17:32

Barokk freskófestészetről szóló könyvet mutattak be

Bemutatták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Barokk freskófestészet Magyarországon című sorozatának első kötetét.

A Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye barokk freskóművészetét összegző kötet bemutatóján Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kiemelte:

a reprezentatív kötetben a szépség a tudományos értékkel találkozik.

„A Magyarország török hódoltság utáni újjáépítésekor uralkodó stílusirányzat, a barokk mindmáig meghatározza a magyar emberek ízlését” – mondta.

Erdő Péter hozzáfűzte:

bár a hétköznapi használatban sokszor kényelmesebb lenne egyszerűbb, modernebb épületekkel helyettesíteni a barokk templomokat, azok mégis hozzátartoznak a magyarság lelki és kulturális önazonosságához.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára hangsúlyozta: az impozáns kötet egy évtizedes kutatói munka eredményeként született.

„A magyarországi freskóemlékeket bemutató sorozat négy kötetből fog állni, emellett terveznek egy erdélyi és kárpátaljai barokk freskóművészetet összegző kiadványt is”

- tette hozzá.

Kitért arra is, hogy

a könyvsorozat minden kötetéhez a magyarországi barokk díszítő festészetet bemutató rövidfilmek is készülnek.

Spányi Antal, a kötet elkészülését támogató Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke elmondta: Székesfehérvár kiemelkedő helyszíne a magyarországi barokk freskófestészetnek, a 18. században két évtized alatt három templomot is nagyon magas színvonalú falfreskókkal díszítettek a városban.

„A kötet nem csupán átlagon felüli méreteivel, hanem a benne foglalt hatalmas tudás és a minőségi megvalósítás miatt is joggal tart igényt a figyelemre” – hangsúlyozta Takács Imre, az ELTE Művészettörténeti Intézetének vezetője.

A szisztematikus tudományos munka 10 évvel ezelőtt indult, egy nyolcfős kutatócsoporttal.

„A sorozat négy kötetének végleges anyagán több mint 50 szakember dolgozott” – mondta el Jernyei Kiss János művészettörténész, a sorozat szerkesztője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában