hátrahagyottak emlékezete

2018.10.03. 13:55

Csíkszeredába érkezik az aradi vértanúk özvegyeire emlékező kiállítás

Hogyan hordozták az asszonyok és a gyerekeik a gyászt, az elvesztés fájdalmát még a legnehezebb időkben is

A hazájukért életüket áldozó aradi vértanúkra, valamint családtagjaikra emlékezve nyílik meg szerdán 14 órától a Hátrahagyottak emlékezete című kültéri kiállítás Csíkszeredában, a Szabadság téren – írja a Maszol.

A különböző erdélyi helyszíneket bejárt kiállítás a Magyar Honvédelmi Minisztérium Rendezvényszervező Hivatalának megrendelésére készült, Csíkszeredában Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkársága főosztályvezetője, Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának igazgatója és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke nyitja meg, közölte a szervező Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókintézete.

A tárlat az 1849-es aradi vértanúk szeretteinek állít emléket: azoknak a nőknek és gyermekeknek, akik egy életen át hordozták férjük, vőlegényük, édesapjuk elvesztésének tragédiáját. A Csíkszeredában kiállításra kerülő nagyméretű pannók a vértanú-feleségek, menyasszonyok alakját láttatják, ugyanakkor ismertetik életútjukat román és magyar nyelven.

A pannókon feltüntetett történeteket Hernádi Zsolt történész szövegezte, különösen figyelve a hátrahagyottak fizikai és lelki terheire: hogyan hordozták az özvegyek és a gyerekeik a gyászt, az elvesztés fájdalmát még a legnehezebb időkben is?

A Csíkszeredában október 3–8. között megtekinthető kiállítást a Carola Egyesület, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezi. Partnerként lesz jelen Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa.

Borítókép: maszol.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában