Bukovinai Hétvége

2019.05.20. 17:30

Erdélyben lépett fel a hőgyészi Bokréta

Markovics Norbert

Fotó: Beküldött kép

Nemrégiben rendezték a Bukovinai Hétvége elnevezésű programot Erdélyben, egészen pontosan a Hunyad megyében található Csernakeresztúron. A kétnapos rendezvénnyel a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület 25 éves fennállását ünnepelték. Az eseményen fellépett a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja is.

A hétvégi program hálaadó szentmisével indult, majd a nemrégiben felépült csűr és próbaterem felszentelésével és átadásával folytatódott. Ezt követően köszöntőbeszédet mondott Szabó Julianna, a Csernakereztúri Hagyományőrző Egyesület elnöke, Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Winkler Gyula EP képviselő és Pogocsán Ferdinánd, Déva alpolgármestere.

Fotó: Beküldött kép

Az ünnepi műsorban közreműködött – Magyarországról egyedüli fellépőként – a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja, az Al-Dunáról érkezett Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vegyeskórusa, a marosvásárhelyi Fagyöngy Citerazenekar, az erdőcsinádi Árvácska Néptánccsoport, a dévai Szivárvány Vegyeskórus és a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület. A zenei kíséretről egész hétvégén a bajai Bácska Banda gondoskodott.

Fotó: Beküldött kép

Hosszú múltra visszatekintő kapcsolat

Portálunk megkeresésére Csöglei Istvánné, a Hőgyészi Székely Kör elnöke elmondta, nagyjából 20 éve ápolnak jó viszonyt a csernakeresztúri hagyományőrzőkkel, főleg rokoni kapcsolatoknak köszönhetően. A családfakutatás és a rokoni szálak összekötése pedig továbbra sem áll meg, hiszen ezen az úton is a néptáncosokkal tartottak olyan hőgyésziek, akik erdélyi gyökereiket keresik, vagy éppen a már ismert, határon túl élő hozzátartozóikat látogatták meg.

Céljuk a településen élő székely családok összetartása

A Hőgyészi Székely Kör 1998. február 28-án, 56 taggal alakult az alábbi mottó szellemiségében:

„A Hőgyészi Székely Kör a népszokások, hagyományok, kultúrák egymás mellett élését és megismerését, valamint megismertetését kívánja elősegíteni az által, hogy kulturális örökségének megóvása érdekében feltárja és bemutatja a Hőgyészen élő székelyek származási helyének szokásait, tárgyi, nyelvi és zenei emlékeit. ”

Az egyesület a hagyományainak ápolására létrehozott egy néptánccsoportot, mely két korosztállyal működik. Főként a környező települések, nagyobb városok rendezvényein képviseli Hőgyész székely lakosságát. Saját gyűjtésből készítenek koreográfiákat, s egyedi táncaikkal, hagyományőrző tevékenységükkel több kiváló minősítést és díjat is bezsebeltek már az évek során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában